5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Oficialitățile au marcat împlinirea a 164 de ani de la Mica Unire la statuia Domnitorului Cuza din Slatina. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala Hora Unirii

- Advertisement -

24 ianuarie, ziua când s-au împlinit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc în anul 1859, a fost sărbătorită marți de sute de autorităţi şi slătineni. Evenimentele dedicate Micii Uniri au avut loc pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acolo unde după ceremonialul militar religios organizat cu acest prilej cei prezenţi nu au ezitat să se prindă în tradiţionala Hora Unirii.

Printre oficialii care au luat parte la manifestările dedicate zilei cu însemnătate istorică s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, senatorul Siminica Mirea, deputaţii Marius Iancu, Emil Albotă, Florin Barbu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii CJ, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, şi reprezentanți ai Bazei Militare 99 Deveselu. Alături de ei, au mai fost prezenţi șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi membri ai organizaţiilor judeţene ale partidelor politice.

Evenimentele de la statuia Domnitorului Cuza au debutat cu distribuirea de cocarde şi steguleţe tricolore slătinenilor şi autorităţilor, moment urmat de onorul dat gărzii de onoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu. După intonarea imnului de stat al României de fanfara de estradă Lyra Band a Primăriei Slatina și slujba ţinută de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, prefectul de Olt a dat citire mesajului transmis de premierul Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

La rândul lor, o parte dintre cei prezenţi la manifestări au spus câteva cuvinte despre însemnătatea zilei.

„Mica Unire, sărbătorită astăzi, a fost precursoarea Marii Uniri. România s-a construit din idealuri, prin acte măreţe, care au făcut ca statul român să îşi aibă locul meritat pe harta lumii. La 24 ianuarie 1859, înaintaşii noştri erau martori ai înfăptuirii Unirii Principatelor Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un conducător de oţel, reformator al administraţiei naţionale. Cu prilejul acestei zile importante în istoria ţării, vă urez să fiţi mereu uniţi, sănătoşi şi să vă împliniţi idealurile. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a spus senatorul Siminica Mirea.

„24 Ianuarie înseamnă ziua responsabilității și demnității naționale! Responsabilitatea unei clase politice și a unei generații de diplomați care au făcut ceea ce nimeni nu credea că se poate întâmpla – unirea Țării Românești cu Moldova, cu același domnitor – Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 arată demnitatea românilor din cele două țări române care nu au dat niciun pas înapoi și, prin vot liber, au înfăptuit Unirea! Cu toții sunt un exemplu, o inspirație pentru noi, cei de azi și trebuie să le urmam exemplul- să fim responsabili, demni și să avem grijă unii de alții! La mulți ani, români din toate colțurile lumii! La mulți ani, România!”, a declarat deputatul Marius Iancu.

„‘În visele mele înflorite se arată viitorul României. Suntem milioane de români răzleţiţi. Ce ne lipsește ca să ajungem un neam tare? Unirea, numai Unirea!… Să trăiască dar Unirea Românilor!…’ – cuvintele celebre ale lui Costache Negri, din decembrie 1848, ne arată voința unei națiuni și o stare de spirit revoluționară, care au prefigurat cel mai important eveniment în istoria făuririi națiunii noastre: Unirea principatelor române, din 24 ianuarie 1859. Act de mare inteligență politică și abilitate diplomatică, Mica Unire a fost, de fapt, marele pas spre împlinirea unui ideal, înfăptuirea statului național unitar român, și a deschis calea spre o Românie modernă și europeană! La mulți ani, România! La mulți ani, români! de mare inteligență politică și abilitate diplomatică, Mica Unire a fost, de fapt, marele pas spre împlinirea unui ideal, înfăptuirea statului național unitar român, și a deschis calea spre o Românie modernă și europeană! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a transmit deputatul Emil Albotă.

„Unirea Principatelor Române – un act istoric major. Sărbătorim astăzi 164 ani de la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, primul act istoric major în devenirea statului unitar şi suveran român actual. Dorința de unire a fost din veacuri visul de aur al românilor. În ianuarie 1859, românii au avut un obiectiv suprem, au lăsat deoparte neînțelegerile şi disensiunile şi au ales același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, în Moldova şi Țara Românească. În calitate de urmași ai marelui Cuza, trebuie să păstrăm tradițiile şi să nu ne dezamăgim strămoșii, să dăm dovadă de solidaritate, curaj şi mobilizare pentru a conferi României locul cuvenit în rândul statelor dezvoltate. Trăiască unitatea poporului român. La mulți ani, România!”, a spus prefectul Homorean.

„Ca de fiecare dată, oltenii sărbătoresc Mica Unire și astăzi am fost cu toții aici, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, deși frigul a încercat să ne oprească din a fi prezenți la acest eveniment. A fost foarte multă lume și ne-am adus aminte cu toții, așa cum trebuie, de acest eveniment important din formarea statului român”, a declarat Oprescu, președintele CJ.

„Dragi slătineni, în urmă cu 164 de ani, prin Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, românii au decis să iasă de sub povara vremurilor, pentru a edifica o țară mare, frumoasă și prosperă. Ziua de 24 Ianuarie a rămas în istoria țării noastre drept ziua în care românii au dat dovadă de unitate și solidaritate, în momentul în care au făcut primul pas important în drumul pentru înfăptuirea statului național unitar român. Am celebrat ‘Mica Unire’, printr-o ceremonie de depunere a coroanelor, desfășurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în cadrul căreia ne-am arătat respectul și cinstea față de înaintașii noștri care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Unite. La mulți ani, dragi slătineni! La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”, a spus Emil Moț, primarul Slatinei.

Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi şi pompieri, pe cântecele patriotice interpretate de Lyra Band. Apoi, oficialităţile, alături de slătineni, s-au prins în marea Horă a Unirii interpretată de tinere soliste ale Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.

Manifestări dedicate Micii Uniri au avut loc și în alte localități ale județului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți