5.9 C
Slatina
miercuri,4 decembrie,2024

Ultimele Articole

Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Slatina va fi demolată. CJ Olt vrea să ridice acolo un corp nou de clădire cu șase etaje, Bloc Operator și heliport

- Advertisement -

Consilierii județeni au aprobat vineri, în cadrul ședinței ordinare de la sfârșitul lunii februarie, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Demolare pavilion infecțioase și construire clădire corp nou – subsol, parter și șase etaje cu destinația de spital și activități medicale, amenajări exterioare adiacente, dotări, utilități” la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Pe lângă Secția de Boli Infecțioase, imobilul va mai avea Bloc Operator, cu Secție ATI, dar și un heliport.

Decizia de a construi un nou corp de clădire pe locul secției actuale de Boli Infecțioase a fost luată după ce autoritățile au constatat că această clădire nu a fost una corespunzătoare pe timpul pandemiei COVID. Aici urmează a fi făcut și un Bloc Operator nou, de care va fi legat și o nouă secție ATI, pe acoperișul clădirii urmând a fi amenajat și un heliport.

„Este vorba despre clădirea Secției de Boli Infecțioase, în contextul COVID ne-am dat seama că această clădirea nu este corespunzătoare. Plecând de la ideea de a construi o nouă Secție de Infecțioase, am mai adăugat câteva etaje și vom încerca să facem un Bloc operator nou și legat de el o nouă Secție ATI. Încercăm ca la acea clădire să avem și heliport, astfel încât atunci când avem nevoie de elicopterul SMURD el să aterizeze direct pe clădirea spitalului și să nu mai fie nevoie să meargă cu ambulanța până la stadion. O demolăm și încercăm să construim alta”, a declarat Marius Oprescu, președintele Consiliul Județean Olt.

Investiția se ridică la aproape 50 milioane de euro, președintele forului județean anunțând că urmează să obțină fonduri pentru proiect.

„Trebuie să obținem și finanțare, pentru că proiectul, cu tot cu dotări, aparatură și mobilier, înseamnă aproape 50 de milioane de euro. Legat de finanțare sunt mai multe variante, fonduri europene sau un contract pe care Ministerul Sănătății îl va face cu Banca Europenă de Investiții. Dacă vom avea proiectul aprobat și se va trece la demolarea secției, așa cum am făcut și în perioada COVID, în Blocul Medicală, ce se află în acest moment în proces de modernizare și reabilitare, în funcție de cât este nevoie, un etaj două vor fi alocate Secției Infețioase până când vom construi acea clădire nouă. Așteptăm deschiderea unor măsuri pentru a obține finanțare, nu putem da un termen. Am luat această decizie din dorința de a crea o nouă Secție de Infecțioase, pentru că secția actuală nu corespunde, nu poate fi folosită cum trebuie”, a adăugat Oprescu.

Președintele CJ Olt mai spune că în continuare rămâne problema Blocului Operator: „Nu avem destule săli de operație astfel încât să putem opera așa cum trebuie. Sunt discuții între secțiile chirugicale, pentru că nu au săli libere și se făceau programări inclusiv după terminarea programului medicilor. Actualul Bloc Operator va fi desființat și va fi recompartimentat și folosit în cadrul spitalului”.

Suprafața clădirii cu șase etaje, Bloc Operator și heliport este de aproximativ 10.000 de metri pătrați, fondurile (peste 243 milioane lei n.r.) fiind atrase din sursă externă, precum și din bugetul județului.

Clădirea în care funcționează Secția de Boli Infecțioase a celei mai mari unități spitalicești din Olt are o vechime de peste 80 de ani, fiind încadrată în clasa a II-a de risc seismic. Totodată, structura existentă nu ar permite extinderea și modernizarea actualei clădiri.

Potrivit proiectului de hotărâre, noul corp de clădire va avea o Secție de Boli Infecțioase, Sterilizare Centrală, Bloc Operator și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă, dar și heliportul care va avea o suprafață construită de aproximativ 576 de metri pătrați.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți