17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Tot ce trebuie să știi despre amortizoarele auto

- Advertisement -

Buna funcționalitate a autoturismul tău este o condiție esențială pentru a te putea bucura de mașina ta întocmai așa cum îți dorești. În prezent, majoritatea șoferilor cunosc faptul că amortizoarele auto sunt utilizate la scară largă în siguranță pe șosele. După cum sugerează și numele, acestea sunt folosite pentru absorbi șocurile care, la rândul lor, sunt generate de suprafețele neuniforme ale drumului. Astfel, putem spune că un amortizor este un beneficiu modern, întrucât este principalul element care ne face călătoria relaxantă și confortabilă, indiferent de tipul de teren pe care mașina noastră se deplasează.

Care sunt funcțiile amortizoarelor auto?

Din punct de vedere tehnic, funcția principală a amortizorului auto este aceea de a absorbi șocurile și de a le ameliora cât mai curând posibil, pentru ca rezultatul să fie o călătorie lină și relaxantă. În plus, există și alte funcții importante ale amortizoarelor auto, precum sunt:

  • Limitarea mișcării caroseriei vehiculului – ceea ce îmbunătățește siguranța în timpul șofatului;
  • Păstrarea unei direcții clare a călătoriei – ceea ce ne ajută să ajungem la destinație în siguranță;
  • Stabilizarea anvelopelor vehiculelor care sunt afectate din pricina șocurilor bruște – acest lucru este un element important în siguranța de care ne putem bucura;
  • Reducerea la minimum a defecțiunilor anvelopelor și a caroseriei automobilului – dreptul mare, amortizoarele auto reduc costul total de întreținere;

Pe scurt, folosirea unor amortizoare auto care funcționează la capacitate maximă reprezintă principalul aspect de care depinde nivelul de confort aferent călătoriei tale.

Cum funcționează amortizoarele auto?

Pentru a înțelege funcționalitatea amortizoarelor, este foarte important să înțelegem cum funcționează acestea. Încă de la bun început, este important să cunoaștem că, în general, există două tipuri de amortizoare – unul hidraulic și altul pneumatic. Chiar dacă există o diferență în modul în care acestea arată și pot fi instalate, funcționalitatea ambelor tipuri de amortizoare este aceeași.

Amortizorul de șoc vine cu un arc folosit pentru a transforma undele de șoc bruște în mișcări oscilatorii. La rândul lor, acesta ne oferă un sentiment de relaxare și confort în mașină, pentru a ne putea bucura de întreaga călătorie.

Un amortizor conține un piston perforat într-o cameră hidraulică. În momentul în care apare un joc, pistonul se va mișca, iar lichidul hidraulic va putea să treacă prin el.

Ce tipuri de amortizoare auto există?

Până în prezent, există trei tipuri mari de amortizoare, care au rolul să fie utilizate în fiecare autoturism. Potrivit autodoc24.ro, astfel de tipuri de amortizoare sunt alocate:

  • Amortizor cu tub dublu
  • Amortizor cu tub mono
  • Amortizor cu supapă cu bubină

Fiecare dintre aceste modele sunt specifice motorului utilizat și a producătorului. Din acest motiv, se recomandă ca amortizoarele să fie înlocuite doar de către specialiști și doar analizând cu atenție recomandările menționate de producător în cartea auto.

Care sunt semnele potrivit cărora există defecțiuni tehnice la nivelul amortizoarelor auto?

În general, ne putem da destul de ușor seama dacă există probleme cu amortizoarele auto. În plus, uneori le putem și repara de unii singuri, sau să apelăm la specialiști în domeniu care să ne ajute cu această problemă. Analizăm semnele de uzură a amortizoarelor de suspensie de pe site monroe.com, respectiv:

  • Apariția unor scurgeri de lichid – acest indiciu este și unul dintre cele mai timpurii și este determinat de apariția unor etanșări din jurul arborelui. Astfel, fluidul va ajunge să curgă pe partea laterală, către sol. Mai mult decât atât, este posibil inclusiv ca și corpurile să fie înțepate și chiar să fie prezentă coroziunea sau alte astfel de probleme;
  • Existența unor uzuri la nivelul pneurilor – acest lucru înseamnă că anvelopa nu poate fi păstrată fel pe suprafața drumului. Doar partea anvelopei care intră în contact cu drumul se va uza, ceea ce conduce la uzura neuniformă a anvelopei. Tocmai din acest motiv, în cazul în care găsești o uzură neuniformă a anvelopei, este cazul să investighezi cauza;
  • Tipul de condus – inclusiv acest factor este unul extrem de important, întrucât în situația în care obișnuiești să conduci peste denivelări mari, gropi sau chiar un petic de drum accidentat, autoturismul tău poate să sară și să facă un efort substanțial;
  • Vehiculul nu se oprește la timp – acest lucru este un element extrem de îngrijorător și ajunge să se întâmple în momentul în care șocul încearcă se ocupe toată lungimea tijei pistonului, ceea ce generează o distanță de oprire mai mare;
  • Vehiculul nu este stabil la viteze mari – pe măsură ce autoturismul se uzează, este posibil ca suspensia să nu funcționeze la fel de bine. În calitate de șofer, vei putea observa mai puțin control în momentul în care virezi, sau inclusiv faptul că mașina se mișcă ușor dintr-o parte în alta.

Mulțumită tuturor acestor informații, îți va fi mult mai ușor să identifici problemele existente la nivelul amortizoarelor auto!

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți