Investițiile în cadrul proiectului regional „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt, în perioada 2014 – 2020” sunt în plină desfășurare, iar conducerea Companiei de Apă Olt care realizează aceste lucrări a venit marți, 21 martie, cu detalii referitoare despre stadiul acestora. Însă, unul din punctele arzătoare care a fost atins în cadrul unei conferințe de presă ce s-a desfășurat la sediul instituției, a fost cel referitor la cât a ajuns să coste un metru cub de apă la nivelul județului, pentru care un oltean scoate din buzunare, de la începutul acestui an, aproximativ 15 lei.
Asigurarea cofinanțării pentru investițiile propuse a se derula în cadrul acestui proiect, care este unul pe fonduri europene și realizat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, precum și creșterea cheltuielilor companiei în anul 2022 față de 2021, sunt cele care au făcut ca prețul unui metru cub de apă să fie majorat, oltenii fiind nevoiți să plătească un tarif unic.
Iar strategia de tarifare s-a realizat în baza unei analize cost-beneficiu, aprobarea contractului și asigurarea finanțării fiind făcută cu îndeplinirea unei condiții, și anume creșterea tarifelor pentru serviciile pe care CAO le oferă.
„(…) Avem în plan să facem aceste investiții, să scăpăm de aceste probleme legate de turbiditate, de întreruperi și de calitatea apei. Avem instalații vechi de zeci de ani pe care trebuie să le înlocuim, în unel zone suntem nevoiți să extindem rețeaua. Toate acestea nu le putem face din bugetul propriu, ci cu ajutorul acestor fonduri care vin în mare parte de la Uniunea Europeană. Avem și noi o contribuție a noastră, bani pe care trebuie să-i împrumutăm. Toate acestea au generat costuri, pe care trebuie să le acoperim din tarif. Se lucrează în oraș, în Slatina mă refer, pe cel puțin 100 de străzi în acest moment, iar aceste investiții sperăm să le finalizăm undeva la jumătatea anului următor. Noi trebuie să punem în aplicare și această strategie tarifară, care a fost corelată și cu inflația”, a declarat Cătălin Ușurelu, directorul general al companiei.
Proiectul care în total se desfășoară în 26 de localități, pentru 24 dintre ele fiind încheiate deja și contracte, este realizabil cu bani care provin din fondul de coeziune – 85%, bugetul de stat – 13%, 2% sunt bani de la bugetul local, iar 6 la sută sub bani alocați de Compania de Apă Olt, asta însemânând aproximativ 14,5 milioane de euro din totalul de peste 241 milioane de euro cât costă întreaga investiția. De aceea, ca să își acopere partea de cofinanțare, compania trebuie să se împumute la diverse bănci, împrumutul urmând a fi rambursat din veniturile viitoare generate din tariful la apă și apă uzată. De aici, și creșterea survenită pentru un metru cub de apă.
La această creștere s-a ținut cont și de faptul că în ultimul an, față de anul precedent, au crescut cheltuielile pentru materiale cu 11%, cele cu carburanții cu un procent de 68% la energia elctrică creșterea a fost de 57 la sută, cele cu lucrările și serviciile prestate de terți cu 65%, iar cele cu salariile, inclusiv taxe, cu 10%.
Prin investițiile care vor sunt realizate prin proiectul regional cu finanțare nerambursabilă „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt în perioada 2014 – 2020”, care prevede extinderea rețelelor de apă și canalizare în cele peste 20 de localități din județ, CAO se așteaptă la creșterea calității serviciilor, reducerea pierderilor, reducerea consumului de energie, conformarea la cerințele Uniunii Europene și clienți noi ce aduc venituri suplimentare.