12.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Mario De Mezzo a prezentat obiectivele strategice din perioada mandatului său de prefect

- Advertisement -

Noul prefect de Olt Mario De Mezzo a susținut miercuri, 9 august 2023, prima sa conferință de presă în calitate de reprezentant al Guvernului României în teritoriu, în cadrul căreia a prezentat viziunea și obiectivele strategice ale mandatului său.

În primul rând, De Mezzo a spus că este doar a patra zi din mandatul său și a făcut referire la activitatea pe care a desfășurat-o în primele trei zile de când a fost învestit în funcția de prefect de Olt, acesta spunând că își va petrece mai mult timp pe teren decât în instituție, ca dovadă vizitele pe care le-a efectuat în câteva primării, instituții deconcentrate și structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, asta pe lângă întâlnirile și ședințele operative.

Cât timp va fi prefect, Lucian Mario De Mezzo a spus că vrea să contribuie la dezvoltarea județului, prin investiții, eficientizarea serviciilor publice și
la creșterea accesului locuitorilor din Olt la educație și sănătate. Acesta a mai spus că vrea să constituie un grup de lucru pentru atragerea de fonduri europene în vederea realizării de investiții la nivelul județului Olt, cu specialiștii din primării și alte instituții publice care pot accesa finanțări europene.

„Nu știu să existe o structură similară în țară. Ceea ce voi propune tuturor instituțiilor publice din județ este să reunim, inițial săptămânal, apoi bilunar, fizic, online sau hybrid, toți oamenii care au în fișa postului atragerea de fonduri europene pentru a vedea ce oportunități există, ce blocaje avem, unde putem interveni. Voi intermedia inclusiv discuții tehnice cu reprezentanți ai MIPE și alte instituții din administrația centrală, care să ne poată sprijini în atragerea de fonduri și deblocarea diverselor probleme. Participarea în acest taskforce nu va avea la bază niciun fel de criteriu politic – și dacă anumiți primari sau șefi de instituții nu vor accepta participarea colegilor la aceste întâlniri, din rațiuni politice, vor răspunde în fața electoratului anul viitor, nu în fața mea. Îi rog pe locuitorii din județ care întâmpină orice fel de blocaj, problemă, dificultate în interacțiunea cu orice instituție publică din județ să mă anunțe imediat și mă voi implica personal în remedierea situației. Oricine sună la Cancelaria prefectului și cere numărul meu de mobil îl va primi și vă rog să nu ezitați. Suntem în serviciul public, în slujba cetățeanului, și mă voi asigura că, în mandatul meu, fiecare angajat plătit din banii dumneavoastră va înțelege pe deplin această imensă responsabilitate”, a declarat prefectul județului.

În mandatul său de reprezentant al Guvernului în teritoriu, De Mezzo a spus și care sunt obiectivele sale strategice în Sănătate – servicii medicale de calitate și accesibile, creșterea calității serviciilor medicale din sistemul public, acces la servicii medicale de bază în mediul rural; Economie și acces la oportunități – deblocarea și stimularea proiectelor de investiții în derulare în Olt, identificarea de investiții noi în Slatina și în județ, în paralel cu programe de formare și reconversie profesională; Educație pentru un viitor mai bun – acces la educație alternativă și dezvoltare personală pentru elevi, dezvoltarea învățământului dual la nivelul județului Olt; Eficientizarea serviciilor publice prin digitalizare și modernizare – creșterea calității mediului de lucru în toate instituțiile publice din județ, implementarea Legii 9 din 2023, care elimină copiile și obiectele de papetărie din interacțiunea cu cetățenii, la nivelul tuturor instituțiilor publice din județ.

„Dincolo de atribuțiile specifice, administrative pe care le are, prefectul este reprezentantul fiecărui ministru în județ. În calitatea mea de reprezentat al fiecărui ministru în județ, pot să am atribuții de parteneriat, de proiecte comune și, vă rog să mă credeți, am pârghiile necesare să conving colegii din alte instituții ca proiectele bune pentru județ să fie făcute. Îmi propun să evaluez și să susțin proiectele de dezvoltare pentru instituțiile de sănătate publică, mă refer aici la investiții în spitale, fie de modernizare, renovare, fie în ceea ce privește echipamentele medicale, dar și de personal medical, acolo unde este nevoie, să ne asigurăm că putem oferi servicii medicale corecte locuitorilor județului Olt. Al doilea obiectiv pe care îl am în această direcție strategică, este vital pentru județ, oferirea serviciilor medicale cetățenilor din mediul rural. Nu doar în județul Olt, dar la nivel național, experiența mea este că oamenii nu au nici educația necesară pentru a-și facă controalele frecvente, statistic stăm cel mai rău, dar nu au întotdeauna acces la serviciile medicale. (…) Îmi propun să schimb acest lucru în două feluri: în primul rând, prin telemedicină, tehnologia ne permite astăzi lucruri la care în urmă cu cinci-șase ani nici nu visam, și în al doilea rând, prin caravane medicale. Sigur că pentru problemele mai grave, pentru problemele serioase, rămân în continuare spitalele, 112. Pentru cetățenii care își fac mai rar controale medicale, telemedicina și caravanele medicale sunt o soluție. Îmi propun să cresc atragerea de fonduri europene în județul Olt. Județul Olt nu stă rău la atragerea de fonduri europene, este în zona de mijloc, însă îmi propun ca în mandatul meu să ajungem în primele cinci județele din țară. De la începutul săptămânii viitoare voi propune crearea unui taskforce pentru atragerea de fonduri în care să invit toți colegii din administrația publică, atât din deconcentrate, cât și din primării, care au ca responsabilitate atragerea de fondurile europene. În acest grup de lucru vom identifica oportunitățile de finanțare, având în vedere că a început un nou exercițiu financiar. Vom vedea care sunt resursele pentru a scrie cât mai multe proiecte pentru a atrage fonduri (…)”, a declarat prefectul de Olt.

Deși jurnaliștii olteni i-au adresat și câteva întrebări cu tentă politică, Mario De Mezzo a spus că va răspunde acestora în cadrul unei conferințe de presă în care vor fi dezbătute subiecte ce au această temă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți