7.2 C
Slatina
marți,5 martie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii olteni, acțiune în Piața Agroalimentară din Dobroteasa. Deținătorii de animale au fost în vizorul lor

- Advertisement -

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au continuat și duminică activitățile de informare a cetățenilor cu privire la principalele obligații ce le revin în calitate de deținători de animale. Acțiunea s-a desfășurat în Piața Agroalimentară, din comuna Dobroteasa, județul Olt, și a avut un caracter preventiv.

„Principalele obiective ale activității au fost informarea cetăţenilor în vederea responsabilizării și conștientizării importanței sterilizării, aducerea la cunoștință a obligaţiilor pe care le au deţinătorii de animale, precum și informarea cu privire la riscurile rezultate în urma acțiunilor de cruzime și rele tratamente aplicate animalelor. Polițiștii au purtat discuții libere cu cetățenii despre prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, dar și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cetățenii fiind informați și despre sancțiunile la care se expun prin nerespectarea acestor acte normative. Pentru a atinge obiectivul scontat, referitor la informarea cetățenilor în ceea ce privește legislația în domeniu, polițiștii au oferit materiale informativ-preventive”, a declarat agent principal Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al Poliției Olt.

Sursa citată mai spune că polițiștii au informat persoanele întâlnite și despre consecințele juridice la care se expun prin nerespectarea legislației în domeniu.

Conform articolului 25 din Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților; despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Potrivit aceleiași surse, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare; folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; rănirea cu intenție a animalelor.

Mai constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor, cu intenție, fără drept; schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; zoofilia.

În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la primele două alineate ale articolului 25 din Legea privind protecția animalelor, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Acțiuni asemănătoare vor fi continuate de polițiștii olteni, scopul acestora fiind informarea publicului larg și a deținătorilor de animale în vederea preîntâmpinării abandonului ori maltratării animalelor!

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți