13.1 C
Slatina
duminică,5 mai,2024

Ultimele Articole

Senatorii PSD de Olt Siminica Mirea și Paul Stănescu solicită modificarea și completarea Legii Registrului Comerțului

- Advertisement -

Senatorul PSD de Olt Siminica Mirea și Paul Stănescu, senator de Olt și secretar general al Partidului Social Democrat, se numără printre parlamentarii susținători ai propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii 265/2002, privind Registrul Comerțului, și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării comerțului, cu modificările și completările ulterioare.

Prezenta inițiativă legislativă are ca scop principal optimizarea legislației actuale, în sensul eficientizării înscrierii mențiunilor în Registrul Comerțului, în acord cu nevoile mediului privat.

„La momentul actual, dacă în cursul exercitării activității sau la încetarea acesteia, profesioniștii au obligația de a solicita înregistrarea mențiunilor privind actele și faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege, în cel mult 15 zile de la data actelor sau producerii faptelor supuse obligației de înregistrare. În plus, înregistrarea mențiunilor se poate face și la cererea persoanelor interesate, în cazurile prevăzute de lege, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care au cunoscut actul sau faptul suspus înregistrării. În practică, termenul de 15 zile nu poate fi respectat, iar contabilii sunt puși în situația de a fi pasibili de răspundere, fiind obligați să suporte rigorile legii, pentru nerespectarea acestui termen”, a declarat senatorul social democrat Paul Stănescu.

Bunăoară, anual, până la data de 15 ianuarie, contabilii trebuie să transmită mai multe modificări, precum trecerea de la perioada fiscală lunară spre trimestrială sau invers.

„În această situație, este greu de imaginat că aceștia pot respecta termenul, în contextul în care majoritatea societăților, în special cele mici transmit datele contabile în 10-12 ale lunii, iar timpul pentru a identifica și a înregistra toate modificările este prea scurt, expunând contabilii riscului răspunderii, trebuind să achite amenzi aferente. Mai mult decât atât, se consideră că, pentru identitate de rațiune juridică și pentru a veni în ajutorul mediului privat, este oportună schimbarea termenului de la 15 zile, la 30 zile. Astfel, o să existe și o simetrie de termene identice a căror curgere este determinată de alți factori, cu aceeași finalitate, respectiv înregistrarea mențiunilor, în Registrul Comerțului”, a spus senatorul PSD de Olt.

În acest sens, se propune modificarea și completarea Legii 265/2022 privind Registrul Comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în Registrul Comertului, cu modificările și completările ulterioare. „(…) În cursul exercitării activității sau la încetarea acesteia, profesioniștii (…) au obligația de a solicita înregistrarea mențiunilor privind actele și faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege, în cel mult 30 zile de la data actelor sau producerii faptelor supuse obligației de înregistrare”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți