11.2 C
Slatina
sâmbătă,4 mai,2024

Ultimele Articole

Sărbătoarea „Botezul cailor” de la Slătioara, o ediție reușită și anul acesta

- Advertisement -

De la an la an, sărbătoarea „Botezul cailor” din comuna Slătioara este tot mai frumoasă și tot mai atractivă pentru participanți din mai multe localități ale Oltului, dar și din județe învecinate. Desfășurat sâmbătă, 6 ianuarie, de Ziua Bobotezei, în zona Târgului comunal, concursul, ajuns la ediția 31, a adunat la start peste 50 de cai ai unor proprietari din localitățile Brâncoveni, Osica de Sus, Drăgănești Olt, Slatina, Caracal, Cârlogani, Grădinari, Balș, Bobicești, Piatra Olt, dar și din județele Dolj, Teleorman și Vâlcea.

Peste 1.500 de persoane au luat participat la concursul ce a avut două probe, frumusețe și tracțiune și care, anul acesta, s-a dovedit a fi din nou o reușită. Competiția propriu-zisă a început după ce preoții din comuna Slătioara au botezat caii cu Agheasmă mare, în timpul unei scurte slujbe religioase.

Astfel, tradiția continuă să fie dusă mai departe prin derularea acestei sărbători bine înrădăcinate în Slătioara, a declarat Savu Ungureanu, primarul localității: „Acest concurs, ‘Botezul cailor’, a ajuns la cea de a XXXI-a ediție, este o tradiție în comună, participând cai atât de la noi din localitate, cât și din cele învecinate sau din județele Teleorman, Dolj și Vâlcea. Doar în perioada pandemiei nu am putut organiza acest eveniment, în rest, an de an, iubitorii de cai s-au întâlnit aici. Practic, ducem tradiția mai departe. Acordăm diplome și premii. Premiul I este în valoare de 300 de lei, premiul al doilea 200 de lei, premiul al treilea are o valoare de 150 de lei, iar mențiunea este 100 de lei”.

Sursă foto interior: Cristina Cenușe – Facebook

Marin Bica este preot în comuna Slătioara și a spus că obiceiul privind botezul cailor datează undeva după Al Doilea Război Mondial, însă în localitate a fost reînviat după Revoluția din 1989: „În această parohie ținem și acest obicei, care datează după al Doilea Război Mondial. Eu în anul 1992 l-am reintrodus în tradiția comunei Slătioara”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți