5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Județul Olt are buget. Continuă investițiile începute la Spitalul Județean de Urgență Slatina

- Advertisement -

Consilierii județeni au aprobat luni, în cadrul primei ședințe ordinare din 2024, cea din luna ianuarie, bugetul județului pe anul în curs. Acesta este puțin peste 477,7 milioane de lei, din care puțin peste 272,1 milioane de lei este bugetul de funcționare și peste 205,5 milioane de lei bugetul de dezvoltare.

O sumă de bani de la bugetul județului Olt este alocată ca și până acum pentru investiții, iar parte din ei vor fi pentru continuarea lucrărilor deja începute la Blocul Materno-Infantil și Secția Medicală de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, a spus Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean.

„Bugetul județului l-am aprobat astăzi (luni, 29 ianuarie 2024 n.r.). Spre deosebire de bugetul anului trecut, este un buget aproximativ echilibrat, ca și anul trecut. Sunt anumite sume de bani pe care le-am pierdut, dar, de asemenea, sunt anumite capitole la care am câștigat sume de bani. Per total, nu avem sume foarte mari de bani pe care le-am pierdut față de bugetul anului trecut. Despre investiții, în general, CJ le-a făcut din fonduri europene, fonduri guvernamentale. Anual, în jur de 20 milioane lei ne rămân pentru investiții. De obicei jumătate din această sumă se duce către Spitalul Județean de Urgență Slatina. Și în acest an avem câteva lucrări deja începute la SJU Slatina și vorbim de reabilitarea interioară și modernizarea Blocului Materno-Infantil și, totodată, același lucru se întâmplă și la Secția Medicală. Am prins toți banii astfel încât anul acesta să terminăm pe interior cele două pavilioane ale Spitalului Slatina. De asemenea, am prins o serie de bani pentru mobilier și aparatură medicală, astfel încât cred că sumele la CJ se ridică undeva la 12 milioane lei pe care le-am alocat din bugetul propriu, anul acesta, pentru investiții”, a declarat șeful forului județean.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru acest an și proiectul de hotărâre referitor la repartizarea pe UAT-uri a cotei de 6 la sută din impozitul pe venit au fost celelalte două proiecte importante aprobate de aleșii județului.

Puțin peste 23,8 milioane de lei este suma repartizată primăriilor în cazul primului proiect, majoritatea fiind pentru UAT-urile Voineasa, Dobrețu, Slătioara și Bălteni, iar alte peste 36,8 milioane de lei este suma repartizată tuturor celor 112 primării oltene din cota de 6% din impozitul pe venit.

„Am avut două proiecte importante pe ordinea de zi pe care am votat-o astăzi (luni n.r.), unul în ceea ce privește sumele din cotele defalcate de TVA pentru drumurile județene și comunale, în care mare parte din bani au rămas pentru întreținerea drumurilor județene. De asemenea, au fost patru localități care au primit diverse sume de bani pentru a realiza anumite obiective de drumuri locale, a remedia anumite drumuri locale care au legătură cu interesul județean. În ceea ce privește sumele defalcate din cota de 6% care este alocată Consiliului Județean pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, această sumă de bani a fost împărțită aproape în totalitate, pentru că au mai rămas acolo 120.000 lei care urmează să vedem ce facem cu ei, în rest a fost împărțită primăriilor din județul Olt, primind fiecare comună minimum 200.000 de lei, orașele minim 500.000 de lei, iar cele două municipii – Slatina – 1,5 milioane lei și Caracal – 1 milion lei”, a spus Oprescu.

Întrebat de jurnaliști, Marius Oprescu, președintele CJ Olt, a detaliat pentru ce au fost alocate sumele de bani către primăriile Slătioara și Bălteni: „Așa cum am spus, este vorba despre bani alocați pentru drumuri comunale. Pentru Slătioara am alocat bani astfel încât să reușim să finalizăm varianta ocolitoare pe baraj, pentru care de-a lungul timpului, an de an, Consiliul Județean a finanțat modernizarea acelui drum și în momentul de față iată că este practicabil. Cine vrea să evite aglomerația de pe Podul Olt, în anumite momente, poate să o ia pe baraj, toată lumea care merge spre sudul județului. La Bălteni vorbim de drumul care trece prin centrul localității, ieșire din drumul județean, prin fața primăriei, care este stricat din cauza mașinilor care merg la groapa de gunoi. Și atunci, (…) dacă este un drum pe care interesul județean l-a stricat, s-au alocat acești bani pentru modernizarea acestuia, astfel încât să ajungă din nou la condiții normale și practicabile”.

Lucrările de pe barajul de la Slătioara ar urma să se apropie de final în urma alocării acestor bani.

„Se termină calea de rulare, urmând ca parapeții de pe margine să vedem din sume viitoare”, a subliniat Oprescu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți