21.2 C
Slatina
sâmbătă,27 iulie,2024

Ultimele Articole

Peste 20 de incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș în județ, de la începutul lunii februarie. A fost afectată o suprafață de aproape 150 de hectare

- Advertisement -

Misiuni specifice mai degrabă sezonului cald, incendiile de vegetație uscată continuă să se producă la nivelul județului Olt cu o frecvență ridicată. Doar de la începutul lunii februarie, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au intervenit pentru a stingere 23 de incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, fiind afectată o suprafață de aproximativ 150 de hectare. Din fericire, în urma evenimentelor nu s-au înregistrat victime.

Potrivit sergentului major Alina Oprea, purtător de cuvânt al ISU Olt, numai miercuri, 7 februarie, în comuna Fărcașele și municipiul Caracal, au fost două incendii în urma cărora au ars aproximativ 16 hectare de vegetație uscată.

De cele mai multe ori, acestea sunt intervenții de uzură, în care se folosesc mijloace de primă intervenție și accesul cu autospecialele nu este posibil, motiv pentru care acestea se pot solda cu victime sau cu pagube materiale importante.

Potrivit ISU Olt, cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

„Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU.

Pompierii le mai transmit oltenilor că trebuie să reţină că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

„Nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanță efortul depus de personalul structurilor de intervenție profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenția în alte situații în care cetățenii se află în pericol”, a adăugat Alina Oprea.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți