12.3 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Forțele de ordine din județ au marcat împlinirea a 20 de ani de existență a Numărului 112 în mijlocul elevilor din Slatina

- Advertisement -

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii olteni, împreună cu reprezentanții locali ai altor structuri ale Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, au desfășurat activități informativ-preventive în rândul elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” Slatina. Scopul acestor acțiuni a fost acela de a marca aniversarea a 20 de ani de existență a Numărului Unic de Urgență 112.

În primul rând copiii au fost informați despre structurile de intervenți în urma unui apel la 112, iar acestea sunt, la nivelul județului Olt, Poliția, Pompierii, Jandarmeria, SMURD și Ambulanța.

„În cadrul activităților, elevilor le-au fost prezentate structurile de intervenție ale Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, respectiv Poliție, Pompieri, Jandarmerie, SMURD, Salvamont și Ambulanță. Școlarii au fost informați și cu privire la rolul Serviciului de Urgență 112, respectiv de a asigura preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către structurile specializate de intervenție, în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor. Totodată, au fost purtate discuții cu privire la cunoaşterea cazurilor pentru care se apelează numărul de urgenţă 112, dar şi conştientizarea consecinţelor actelor de alertare abuzivă a autorităţilor, faptul că apelarea nejustificată a numărului de urgență 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol, în acest sens, școlarilor fiindu-le prezentate și cazuri concrete”, a declarat Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Cu privire la apelul fals la 112, polițiștii le-au adus în atenție elevilor faptul că: apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei; alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii își dublează limitele acesteia.

„Anual, data de 11 februarie, marchează Ziua Europeană 112 și este dedicată sensibilizării cu privire la numărul unic de urgență 112 al Uniunii Europene și recunoașterii activității tuturor celor care contribuie la serviciile de urgență. Copiii au fost interesați și receptivi la mesajele și recomandările polițiștilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe aceste teme. De asemenea, elevilor le-a fost prezentată aplicația APEL 112, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, a adăugat reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Activitățile de la acest sfârșit de săptămână au fost desfășurate de polițiștii Biroului Centrului Operțional al IPJ, împreună cu jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt, pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt și reprezentanți ai Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți