12.3 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Caii s-au încurat de Sân’ Toader și în comuna Osica de Jos. Zeci de participanți și anul acesta

- Advertisement -

Și în Osica de Jos tradiția merge mai departe, economistul Marian Pistol, primar al comunei, alături de viceprimarul Dumitru Gață și echipa sa din Primărie, reușind să organizeze concursul „Caii lui Sân’ Toader”. Ca și la Brâncoveni, evenimentul ecvestru s-a bucurat de o participare numeroasă. A ajuns la o ediție aniversară, a X-a, iar 2024 este al șaptelea an de când actuala conducere a administrației publice locale îl organizează. Au fost în jur de 50 de concurenți care au participat la probele concursului hipic cu armăsarii lor, mare parte dintre ei fiind din comuna situată pe malul drept al râului Olteț. Cu toții s-au strâns pe stadionul de la marginea cursului de apă, iar numărul persoanelor care au venit să îi vadă sâmbătă, 23 martie, a fost de ordinul sutelor.

Punctul de pornire al concursului a fost Dispensarul Comunal (Goran) din localitate, iar pentru această zi autoritățile locale au pregătit câteva surprize. A avut loc tradiționala parada a cailor pe drumul principal din Osica de Jos, iar competiția sportivă în care s-au încurat caii a fost împărțită pe trei probe – viteză, frumusețe și tracțiune, acestea fiind destinate atât localnicilor, cât și cetățenilor veniți din comunele învecinate. Totodată, pe scenă au evoluat membrii Ansamblului Folcloric „Hora Florilor” Osica de Jos, coordonat de maestrul coregraf George Ghiță a lu’ Porumbelu’, tineri interpreți de muzică populară vocală și instrumentală care colaborează cu acesta, precum și îndrăgiți interpreți ai Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” Slatina din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Olt, acompaniamentul muzical fiind asigurat de orchestra „Doina Oltului”, condusă de dirijorul violonist Cristian Dumitru.

Edilul din Osica de Jos s-a bucurat și de prezența unor oficiali, aici enumerându-i pe Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinți ai instituției administrative, subprefectul de Olt Cosmin Floreanu, deputații social democrați Marius Iancu, Emil Albotă și Cătălin Grecu, Leon Viorel Vladu, primar al comunei Fărcașele, dar și alți membri ai organizației județene a PSD.

„În primul rând, le urez un sincer și călduros «La mulți ani!» tuturor sărbătoriților zilei, care își serbează astăzi, de Sfântul Teodor, ziua onomastică. Vreau să le mulțumesc participanților, pentru că văd că an de an avem din ce în ce mai mulți competitori și vreau să le mulțumesc din suflet, atât celor din comună, cât și celor din alte localități. Este o ediție aniversară, vorbim de ediția a zecea, și vreau să înțelegi cu toții un lucru, că orice comunitate fără cultură ușor, ușor își pierde identitatea, și de aceea susțin mereu să desfășurăm acest eveniment. faptul că sunteți alături de mine îmi dă o oarecare încredere și speranță că și în viitor se va întâmpla la fel. (…) Le mulțumesc copiilor, cadrelor didactice pentru că sunt alături de noi și rezultatele lor atât pe plan cultural, cât și pe plan profesional dau roade. Mulțumesc, de asemenea, colaboratorilor mei din Primărie, colegilor mei, și consilierilor locali că sunt alături de mine în a duce proiectele la bun sfârșit. Dacă tot am pomenit de an aniversar, la a zecea ediție a acestei sărbători vă transmit un mesaj foarte scurt. Suntem localitatea aflată în Top 10 la nivel de investiții pe cap de locuitor, contracte în derulare, contracte semnate, ceea ce pentru mine este o mare mândrie. Și dacă tot vorbim de investiții și proiecte, mulțumesc public președintelui Consiliului Județean Olt (Marius Oprescu n.r.) că are grijă de noi. În această perioadă se află în derulare licitația pentru Drumul Județean 643, care face legătura între Osica de Jos și Drumul Expres Craiova – Slatina – Pitești, iar pentru acest lucru îi mulțumesc”, a declarat Marian Pistol în fața osicenilor prezenți la sărbătoarea „Caii lui Sân’ Toader”.

Pentru public a vorbit și Marius Oprescu, președintele CJ Olt: „Ca de fiecare dată, la invitația domnului primar, participăm cu toții la prima sărbătoare din an care deschide seria sărbătorilor legate de păstrarea identității noastre locale, a patrimoniului cultural și a sărbătorilor legate de satul românesc. Suntem cu toții aici, nu am venit nici astăzi singur, avem alături de noi întreaga echipă politică și administrativă, pe care ați mai văzut-o cu toții cu siguranță. De când Marian, prietenul meu, a ajuns primarul localității dumneavoastră, an de an cred că nu am lipsit niciodată de la sărbătoarea de Sân’ Toader”.

La fiecare dintre probe ale concursului hipic „Caii lui Sân’ Toader” s-au acordat câte trei premii, atât pentru cei mai buni concurenți din Osica de Jos, cât și pentru cei veniți din comunele limitrofe, distribuite astfel: 1.000 de lei – locul I, 700 de lei – locul II, 500 de lei – locul III, premiul de participare fiind de 100 de lei. Totodată, primarul a decis să acorde și un premiu special celei mai frumoase cabaline, a cărui valoare a fost de o mie de lei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți