Căpușele și-au făcut apariția și în județul Olt, primii olteni mușcați ajungând deja la spitalele din municipiile Slatina și Caracal pentru a primi îngrijiri medicale.
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de specialiștii Direcției de Sănătate Publică, de la începutul acestui an și până acum, 27 de persoane din județ s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal cu înțepături provocate de căpușe.
Dacă la Slatina au ajuns 23 de pacienți, la Caracal au fost patru, numai în ultima săptămână fiind depistate opt persoane care aveau înțepături provocate de căpușe.
Acesta este și motivul pentru care există și câteva recomandări populației pentru a preveni expunerea la căpușă, respectiv: să evite zonele cu iarbă și arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare; în situația în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea unor haine deschise la culoare, pentru a face cât mai ușor vizibile insectele, inclusiv căpușele; aplicarea de spray-uri împotriva insectelor; verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului, la întoarcerea din drumeții; verificarea și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar, împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.
Creșterea numărului de îmbolnăviri transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice, respectiv fluctuații de temperatură și precipitații abundente, precum și vegetație.
Înțepătura de căpușe poate produce Borrelioza, o boală infecțioasă care are ca agent etiologic o spirochetă.