Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au desfășurat vineri, 12 aprilie 2024, activități educativ-preventive la Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă”, din municipiul Slatina.
Potrivit subinspectorului Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al IPJ Olt, acțiunea s-a desfășurat la solicitarea unității de învățământ, cu ocazia „Săptămânii meseriilor”, și a vizat desfășurarea de activități interactive pe linie de prevenire a violenței fizice și psihologice și de educație rutieră. Iar beneficiari ai acestora au fost aproximativ 130 de persoane, respectiv aproape 120 de preșcolari și șapte cadre didactice.
„În cadrul acțiunilor, colegii noștri le-au prezentat copiilor noțiuni privind violența în școli, totodată fiindu-le expus faptul că bullying-ul are consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor, constituind un factor de vulnerabilitate care poate afecta starea de sănătate psihică a viitorului adult”, a spus reprezentantul Poliției Olt.
Sursa citată a mai adăugat că prichindeilor le-au fost transmise sfaturi și recomandări în ceea ce privește modul de traversare a străzii, respectarea regulilor de circulație sau deplasarea de acasă către școală, pentru prevenirea implicării acestora în evenimentele rutiere.
„Pentru o mai bună asimilare a informațiilor prezentate, polițiștii rutieri au folosit tehnica din dotarea Laboratorului de Siguranță Rutieră pentru familiarizarea celor mici cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice”, a precizat Cosmin Lupu.
Micuții au fost interesați și receptivi la mesajele și recomandările oamenilor legii, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe aceste teme.
Totodată, polițiștii le-au explicat copiilor ce implică meseria de polițist, fiindu-le prezentate autospecialele de poliție și tehnica din dotare.
„Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă copiii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca aceștia să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți. Siguranța copiilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Olt, iar polițiștii ce desfășoară activități informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al IPJ.