12.3 C
Slatina
duminică,26 mai,2024

Ultimele Articole

Luna mai, luna promovării economiei sociale. AJOFM Olt a programat întâlniri cu angajatorii din județ

- Advertisement -

Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate. Întâlniri cu angajatorii din județ vor fi organizate luna aceasta și de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, una dintre acestea fiind programată pentru data de 23 mai, iar alta chiar vineri, 17 mai, cu ocazia desfășurării Bursei generale a locurilor de muncă.

„Creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale, sector reglementat de Legea 219 din 2015 cu modificarile si completarile ulterioare. Sub egida ‘Luna Mai – luna promovării economiei sociale”, în cadrul AJOFM Olt se va organiza în data de 23 Mai 2024 la sediul Agenției Județene Olt din localitatea Slatina, strada Crișan, nr. 31 bis, la ora 11:00, întâlniri cu angajatorii din județ, acțiuni ce au ca scop conștientizarea importanței dezvoltarii acestui sector pentru întreaga societate. De asemenea, in data de 17 mai 2024 se vor întreprinde acțiuni de promovare în cadrul Bursei generale a locurilor de Muncă”, a transmis Elena Iordache, purtător de cuvânt al instituției.

Sursa citată mai arată că pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

Iar principiile pe care se bazează economia socială sunt: prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului; solidaritate și responsabilitate colectivă; convergența dintre interesele membrilor asociați și interesul general și/sau interesele unei colectivități; control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate; caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale; personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independentă față de autoritățile publice; alocarea celei mai mari părți a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivitați sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

„Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene, respectiv Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București. Dinamica sectorului de economie socială conform Registrului Unic de evidență al întreprinderilor sociale (RUEIS) publicat, în formă actualizată, pe pagina de web a ANOFM (www.anofm.ro)”, a mai spus reprezentantul AJOFM Olt.

Potrivit aceleiași surse, procesul de atestare a început în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2024 în cadrul AJOFM Olt au fost acordate 28 de atestate ca întreprindere socială și două de certificate de întreprindere socială de inserție/marcă socială.

RUEIS poate fi consultat accesând link-ul: https://bit.ly/3tEbLOh.

Pentru o mai bună înțelegere a felului în care funcționează structurile de economie socială pot fi accesate link-urile: https://bit.ly/3bxUyjJ și https://bit.ly/33Cig9L, iar lista persoanelor responsabile din cadrul compartimentelor de economie socială din cadrul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă/Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București și datele de contact este disponibilă pe site-ul www.anofm.ro in cadrul secțiunii „Persoane juridice/Economie socială”.

În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale, ANOFM, prin intermediul instituţiilor subordonate, derulează acţiuni la nivel naţional în vederea creșterii gradului de implicare în acest sector a tuturor actorilor din societate, a mai subliniat Elena Iordache.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți