6.1 C
Slatina
sâmbătă,21 decembrie,2024

Ultimele Articole

Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor: „Slatina şi județul Olt se pregătesc pentru marea sărbătoare a căluşului, prin două manifestări recunoscute naţional şi internaţional”

- Advertisement -

Două evenimente culturale majore vor avea loc pe parcursul a două săptămâni, începând cu prima zi de Rusalii, 23 iunie, și încheindu-se pe 7 iulie 2024. Dacă unul este cu participare județeană, iar aici vorbim de ediția cu numărul IV a Festivalului „Călușul Oltenesc”, celălalt este cu participare națională și chiar internațională, vorbind de cea de-a XXIV-a ediție a Concursului Național pentru Copii „Călușul Românesc” de la Slatina.

Despre ambele manifestări s-a discutat în amănunt marți dimineață, cu începere de la ora 10:00, în foaierul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, în cadrul unei conferințe de presă ai cărei amfitrioni au fost profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor, Oana Nica și Ristina Baboi de la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Gheorghe Florin Tiutiu, primar al comunei Nicolae Titulescu, și instructorul coregraf George Ghiță a lu’ Porumbelu’, cel care pregătește ansamblurile folclorice din nu mai puțin de trei comune, și anume Osica de Jos, localitatea natală, Osica de Sus și Șopârlița.

Anul acesta, ediția cu numărul 4 a Festivalului „Călușul Oltenesc” se va desfășura în cinci centre, în perioada 23 – 30 iunie, iar acestea sunt Dobroteasa, Nicolae Titulescu – Ghimpețeni, Cungrea, Dobrun și Scornicești. În primele trei ediții, joc tradițional bărbătesc călușul oltenesc a fost dus la țărână într-un număr de aproximativ 350 de gospodării și cu siguranță anul acesta numărul curților în care se va juca acest dans va crește și mai mult, spune profesorul Iliuță Brăileanu, având în vedere că în fiecare centru vor evolua cel puțin zece cete de călușari din județ. Fiecare se va bucura și de un câștig financiar din partea CJCA Olt, potrivit aceleiași surse, câteva 600 de lei de fiecare ceată de călușari, iar dacă aceasta este implicată cu spectacole în mai multe centre de fiecare dată primește acestă sumă de bani. La Dobroteasa pe 23 iunie spectacolul va fi în Târgul Săptămânal, la Nicolae Titulescu – Ghipețeni spectacolul este în Pădurea Palanca pe 24 iunie, a doua zi de Rusalii, la Cungrea în Târgul Comunal pe 26 iunie, la Dobrun în data de 29 iunie pe Stadionul „Ștefan Bibianu”, iar la Scornicești, spectacolul va fi pe Stadion în data de 30 iunie. Nu vor fi doar cete de călușari, ci și ansambluri folclorice și soliști vocali invitați, în spectacol evoluând și Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” Slatina, precum și alți artiști precum Gelu Voicu și Valentin Sanfira la Dobroteasa și Dan Ciotoi, solistul Formației Generic, și Nicu Paleru la Nicolae Titulescu – Ghimpețeni.

Iar la Slatina, în perioada 3 – 7 iulie, a doua săptămână de după Rusalii, este ediția 24 a Concursului „Călușul Românesc”, unde vor participa ansambluri din mai multe județe ale țării – Olt, Călărași, Timiș, Suceava, Botoșani, Constanța, Tulcea, Maramureș, Hunedoara, Dâmbovița și Argeș, dar și ansambluri din străinătate, respectiv Ansamblul folcloric de copii „Vizovjanek” din Vizovice – Cehia și Grupul „Vatra” al unei Școli de dansuri tradiționale din Torino – Italia. Sunt așteptați să participe undeva la peste 2.000 de copii și tineri.

„Slatina şi județul Olt se pregătesc pentru marea sărbătoare a căluşului, prin două manifestări recunoscute la nivel naţional şi chiar internaţional. Este vorba despre Festivalul Căluşului Oltenesc, aflat la cea de-a patra ediţie, şi Concursul Naţional al Copiilor «Căluşul Românesc», aflat la ediţia cu numărul 24. Prima manifestare se desfăşoară sub egida Consiliului Judeţean Olt, în organizarea Inspectoratului Şcolar Județean, a Centrului Județean de Cultură şi Artă Olt şi a Palatului Copiilor. Iar cea de-a doua se desfăşoară sub egida Ministerului Educației Naţionale şi a Consiliului Judeţean, în organizarea Primăriei Slatina, ISJ, a Centrului de Cultură şi Artă Olt şi, bineînţeles, a Palatului Copiilor «Adrian Băran». (…) Sunt două manifestări care sărbătoresc căluşul. Pentru județul Olt, căluşul este o adevărată nestemată, în lada sa de zestre. Ştim bine cu toţii că acest dans, acest joc, nu mai aparţine doar României, el face parte din Patrimoniul imaterial UNESCO. Şi, de aceea, atenţia pe care o acordă Consiliul Judeţean acestui gen de manifestări de cultură este foarte mare atât prin susținerea cu fonduri, dar şi prin celelalte acţiuni care se desfăşoară pe parcursul anului. Suntem singurul judeţ din ţară care se poate lăuda cu aproape 70 de ansambluri folclorice şi mii de copii care sunt angrenaţi în această activitate”, a spus Ilie Brăileanu, director al Palatului „Adrian Băran”.

Despre ediția 24-a a Concursului „Călușul Românesc”, aceasta se desfășoară în perioada 3 – 7 iulie, aproape după același program ca și la edițiile anterioare, însă și în acest an surprizele sunt pe măsură, având în vedere că repetițiile sunt în toi pentru ca tabloul coregrafic „Nu e român ca olteanul!” să iasă perfect. Unele părți ale evenimentului de excepție sunt programate a începe mai devreme, ca să fie evitată canicula, având în vedere că se anunță zile cu mult soare, iar printre acestea se numără și vizitele la instituțiile publice, dar și momente din concurs ce urmează a se desfășura în sala de spectacole a Palatului „Adrian Băran” Slatina. Bineînțeles că din program nu va lipsi nici tradiționala paradă a portului popular ce va fi pe traseul Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor – fostul Magazin Oltul – Bulevardul Alexandru Ioan Cuza – Parcul Tineretului, locația unde, de asemenea, pe scena amplasată aici se va desfășura o parte a spectacolului – concurs.

„În privința vizitelor la instituții, vom începe în dimineaţa zilei de joi, 4 iulie, mai devreme, la ora 08:30, la Inspectoratul Şcolar, cu acea vizită şi demonstraţii artistice. Continuăm la Primăria municipiului Slatina, la o oră diferenţă, după încă o oră, la Consiliul Judeţean. După care, la 17:30 – 18:30, organizăm parada la Magazinul Oltul. Venim în Parcul Tineretului pentru tabloul coregrafic pe la ora 19:00, după care dăm startul primei zile a concursului călușăresc undeva în jurul orei 19:30. Secțiunea de dimineaţă a concursului o să o desfăşurăm în sala de festivităţi a Palatului Copiilor, pentru că sunt condiţii mai bune şi evităm canicula. La fel se va întâmpla și seara, o parte din spectacol va fi acolo, dar și pe scena amplasată în Parcul Tineretului, unde în seara zilei de sâmbătă, 6 iulie, cu începere de la ora 18:00, este programată festivitatea de premiere și Gala laureaților”, a declarat profesorul Iliuță Brăileanu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți