17.3 C
Slatina
luni,16 septembrie,2024

Ultimele Articole

Siguranța școlară, prioritate pentru polițiștii și jandarmii olteni, care vor continua să prevină și să combată cu angajații de la Antidrog traficul și consumul de droguri în instituțiile de învățământ

- Advertisement -

Siguranța școlară este prioritate pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Olt, context în care în dimineața zilei de vineri, 6 septembrie, reprezentanți ai acestora au organizat o conferință de presă în sala de ședințe a Inspectoratului de Poliție Județean Olt, având în vedere că de luni, 9 septembrie, începe noul an de învățământ. Amfitrioni ai acestora au fost comisarul șef Ionuț Ilinca, inspector șef al IPJ Olt, comisarul Gabriela Lazăr, șeful Biroului Siguranță Școlară, comisarul Ștefan Ilie Mutu, șeful Serviciului Cabinet, colonelul Iulian Mihai, prim-adjunct al inspectorului șef al Jandarmeriei Olt, și comisarul șef Monica Iliescuz șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Craiova.

Au fost atinse mai multe subiecte, printre cele mai intens discutate fiind cel referitor la traficul și consumul de droguri în rândul tinerilor, care, potrivit autorităților, nu este un fenomen, însă s-a vorbit și despre cât de pregătite sunt instituțiile teritoriale la început de an școlar.

„În anul şcolar 2024 – 2025, activitățile din domeniul siguranței şcolare vor viza prevederile Planului Național de Combatere a Violenței Şcolare, al cărui obiectiv este asigurarea unui mediu sigur şi de susținere pentru elevi, profesori şi părinți la nivelul unităților de învăţământ. În baza Planului Teritorial Cadru de Acțiune, premergător debutului anului şcolar, Inspectoratul de Poliție Județean Olt, prin structurile sale de siguranță şcolară, rutieră şi ordine publică efectuează multiple activități specifice astfel încât procesul instructiv-educativ din unitățile de învățământ preuniversitar să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru elevi şi cadrele didactice. Verificările premergatoare debutului anului şcolar vizează şi semnalizarea rutieră, precum şi efectuarea demersurilor necesare pentru remediere acolo unde sunt sesizate sau constatate disfuncționalități. În prezent se efectuează verificări cu privire la existența și funcționalitatea mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii şi a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităților de învățământ. Poliţiştii cu atribuții în domeniu au demarat activitățile de inventariere a autovehiculelor destinate transportului de elevi şi sunt întreprinse măsuri pentru verificarea microbuzelor şcolare cu privire la starea de funcționare şi valabilitatea documentelor, astfel încât la debutul anului şcolar, acestea să transporte elevii în condiții de siguranță. O componentă importantă perioadei premergătoare debutului de an şcolar o constituie şi stabilirea poliţiştilor responsabili pentru fiecare şcoală în parte, datele de contact ale acestora urmând a fi expuse, la vedere, în fiecare unitate de învățământ. Vor fi efectuate demersuri necesare arondării unor unități de învățământ către structuri ale jandarmeriei şi Poliției Locale, pentru activitățile de menținere a ordinii publice în zona unităților de învățământ respective, la afluire/defluire, diverse activități, festivități etc. De asemenea, în vederea prevenirii fenomenului infracţional şi asigurarea unui climat normal de siguranță publică pe toată durata noului an şcolar, vor fi avute în vedere mai multe măsuri”, a declarat comandantul Poliției Olt.

Și în anul şcolar 2023 – 2024 principalele activități în domeniul siguranţei în unitățile de Invățământ preuniversitar, din județul Olt, au avut drept reper măsurile dispuse prin Planul Național Cadru de Acțiune pentru creşterea gradului de siguranță a elevilor şi a personalului didactic, dar şi prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, transpuse la nivel local prin Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

Acțiunile prevăzute au vizat atât latura de combatere a faptelor ilegale săvârşite în incinta şi zona adiacentă unităților de învățământ, cât şi latura de prevenire şi educare a elevilor în spiritul respectării legii, pentru conştientizarea pericolelor.

În anul şcolar anterior au fost organizate 657 de activități informativ preventive, care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului şcolar, fenomenului de bullying/ cyberbullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor. Activitățile desfăşurate au avut drept beneficiari 49.953 de elevi şi cadre didactice, 30.395 din mediul urban şi 19.558 din mediul rural. În urma evenimentelor înregistrate în unitățile de învățământ, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţa Şcolară au desfăşurat 89 de activități și 126 de informări către alte instituții. În privința analizării infracționalității înregistrate în incinta şi zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din județul Olt, în anul şcolar trecut, au fost înregistrate 79 de infracțiuni.

Au fost în general infracțiuni de lovire sau alte violențe și de vătămare corporală din culpă, fapte comise în urma unor conflicte spontane.

Preșcolarii și elevii vor fi în siguranță și anul de învățământ următor, spune comisarul șef Ionuț Ilinca, doar în prima zi numărul efectivelor ce vor fi în stradă, dar și prezente la deschiderile de nou an școlar fiind de peste 200, fiind vorba despre 200 de polițiști și 37 de jandarmi.

„Vă pot asigura că, la nivelul instituțiilor MAI Olt am oferit siguranță, atât copiilor, părinților, cât și cadrelor didactice, și vom continua și în următoarea perioadă. Din punctul nostru de vedere vom acționa permanent, atât cu structurile de poliție, Investigație Criminală, Siguranță Școlară, cât și cu celelalte structuri IJJ, Crimă Organizată, pentru a continua să oferim o siguranță copiilor, elevilor și profesorilor. Vă pot spune că, DA, suntem în siguranță”, a declarat comisarul șef Ionuț Ilinca, șeful Poliției Olt.

Și că în rândurile de mai sus aminteam și de efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, acţiunile întreprinse anul trecut de acestea au fost organizate în baza programelor de prevenire încheiate la nivelul instituţiei, pe cele două direcții de acțiune, prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestărilor publice și prevenirea delincvenței juvenile, precum și în baza planurilor comune de acțiune privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru prevenirea absenteismului în unitățile de învățământ, în comun cu IPJ Olt – Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității.

„În cadrul celor două direcții au fost întocmite și aprobate programele de prevenire ‘Spațiul public este al tuturor!’ și ‘Fii inteligent, nu violent!’. În perioada de referinţă, jandarmii, în baza programului de prevenire ‘Fii inteligent, nu violent!’ au organizat şi desfăşurat 82 activităţi preventiv educative, în 82 de instituții de învățământ cu 2.546 participanți, elevi și cadre didactice, iar în baza planurilor comune de acțiune privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru prevenirea absenteismului în unitățile de învățământ, în comun cu IPJ Olt – Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, au desfăşurat 69 activităţi preventiv educative, în 57 de instituții de învățământ cu 2.753 participanți, elevi și cadre didactice. De asemenea, a fost desfășurată o activitate cu caracter preventiv educativ, în colaborare cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, la care au participat un număr de 32 de elevi și cadre didactice”, a declarat colonelul Iulian Mihai.

Iar cu ocazia desfășurării activităților preventive în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, efectivele Jandarmeriei Olt au constatat două infracțiuni prevăzute de Legea 143 din 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pentru care au fost întocmite acte procedurale, conform competențelor, care ulterior au fost înaintate, împreună cu bunurile ridicate și persoanele în cauză, organelor de cercetare penală.

De asemenea, cu ocazia misiunilor executate de jandarmii olteni, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, constând în trei amenzi în cuantum de 850 lei și un avertisment scris. „Sancțiunile contravenționale au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, a mai transmis prim-adjunctul inspectorului șef al IJJ Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți