29.1 C
Slatina
vineri,27 septembrie,2024

Ultimele Articole

ISU Olt: Peste 250 de voluntari au participat la cursurile din cadrul Programului „Salvator din pasiune”. Începe o nouă campanie de recrutare pentru etapa 15

- Advertisement -

„Salvator din pasiune” este programul desfășurat la nivel național de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar miercuri dimineața, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, a avut loc o conferință de presă pe această temă, având în vedere că începe o nouă campanie de recrutare voluntari care să ia parte la etapa a 15-a a programului. Până acum, în primele 14 etape, au participat puțin peste 250 de voluntari SMURD, 11 dintre ei parcurgând modulul I de prim ajutor.

În sala de ședințe a ISU Olt, alături de colonelul Adrian Tănase, inspectorul șef al inspectoratului, s-au aflat Roberta Mihaela Lungu, Maria Nițoi și Sorin Valentin Pomacu, trei dintre voluntarii care au parcurs acest program și participă alături de pompieri la activitățile pe care le organizează în cadrul acestui program.

Dacă Roberta este elevă la Școala Postliceală Sanitară, iar Maria este studentă la Facultatea de Medicină, Sorin este deocamdată elev în clasa a XII-a la Liceul din Văleni.

Fiecare dintre ei a povestit cum a aflat de aceste cursuri, majoritatea din online, inclusiv de pe pagina de Facebook a ISU, dar și de la colegi. De aceea, tinerele au și continuat să urmeze instituții de învățământ de medicină, iar tânărul din Văleni dorește să facă același lucru.

„Pot spune că dorința de a urma cursurile Facultății de Medicină am avut-o încă din copilărie, iar participarea la cursurile de prim-ajutor de bază în urmă cu un an mi-a întărit dorința de a mă orienta către Medicină, facultate la care în prezent studiez. Pot spune că reușita se datorează în bună măsură și domnilor paramedici care ne-au îndrumat oarecum pașii către domeniul medical, către sănătate, către acordarea primului ajutor. Cel mai nobil gest pe care noi îl putem face este să ajutăm un om atunci când acesta are cea mai mare nevoie de ajutor”, a declarat Maria Nițoi.

Unii cursanți au avut parte și de unele greutăți. Este cazul lui Sorin, care a spus că a trecut prin unele dificultăți când a urmat cursurile de voluntar SMURD, cum ar fi parcurgerea distanței de 40 de kilometri dintre Văleni și Slatina, dar a precizat că a avut parte de susținerea părinților.

Noile înscrieri la cursuri se fac pănă pe 11 octombrie, acestea începănd de joi, 26 septembrie.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Matei Basarab’ al județului Olt desfășoară în această perioadă a 15-a campanie de recrutare în cadrul programului de voluntariat ‘Salvator din pasiune!’. Demersul are la bază beneficiile activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor. După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele pompierilor militari vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv. În cele 14 etape ale programului ‘Salvator din pasiune!’ desfășurate de ISU Olt s-au înscris 251 de voluntari, dintre care 11 voluntari au parcurs modulul I de prim ajutor. Voluntarii au participat la: lecții deschise, activități de informare preventivă, exerciții cu activarea planului roșu de intervenție la nivelul ISU Olt, defilări. În această perioadă, colegii din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților recrutează persoane interesate de domeniul situațiilor de urgență și se va constitui o nouă serie de voluntari. În perioada 26 septembrie – 11 octombrie, așteptăm pentru înscriere noi candidați care doresc să se alăture echipei salvatorilor. Dosarele de înscriere se vor depune în perioada 14 – 18 octombrie, acestea vor fi verificate de compartimentul abilitat, iar cursurile se vor debuta pe data de 26 octombrie 2024 și se vor desfășura pe parcursul a cinci weekend-uri”, a declarat colonelul Adrian Tănase.

Până acum, cei peste 250 de voluntari SMURD au fost împărțiți pe câte două serii, anual, una dintre ele ajungând să aibă până la 25 de cursanți. Iar unii dintre ei care au ajuns să participe la intervenții chiar au avut parte și de câte 700 – 800 de misiuni până acum.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani; apt din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie; să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, nu este angajat sau nu își desfășoară activitatea în cadrul serviciilor voluntare sau private pentru situații de urgență.

Voluntarii sunt ierarhizați în patru clase de competență, cei implicați putând parcurge de la 120 de ore de voluntariat până la 480 de ore de voluntariat.

Voluntar I este clasa de competență cu care se încadrează voluntarii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani și cărora li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor de bază, fără echipamente medicale și care nu vor putea lua parte la activități care le-ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală. După parcurgerea a 120 de ore de voluntariat și absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare.

Voluntar II este clasa de competenţă minimă cu care se vor încadra voluntarii cu vârsta de peste 18 ani, care vor fi pregătiţi în vederea participării la intervenţii în totalitatea acţiunilor pe care acestea le implică, în funcţie de nevoile operative şi pregătirea acestora. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă, după efectuarea unui număr de 120 de ore de voluntariat, li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.

Voluntar III este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor care dispun de contract de voluntariat de cel puţin un an sau echivalentul a 240 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse.

Voluntar IV este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor ce dispun de contract de voluntariat de cel puţin 2 ani sau echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competenţe extinse. Voluntarii ce dețin clasa de competență III și IV pot urma cursuri de pregătire pentru intervenția în situații de urgență, respectiv căutare-salvare, stingere incendii sau alte stagii de formare.

„Participarea voluntarilor la intervenții împreună cu echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt este condiționată de absolvirea cursului corespunzător”, a subliniat inspectorul șef Tănase.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți