5.2 C
Slatina
marți,3 decembrie,2024

Ultimele Articole

Iubitorii de istorie, invitați să pășească prin portalul către trecut „Romulensis, istoria unei cetăți” de la Dobrosloveni

- Advertisement -
Centrul Local de Informare și Promovare Turistică Dobrosloveni Olt îi invită pe iubitorii de istorie să pășească printr-un portal către trecut, ce poartă numele de „Romulensis, istoria unei cetăți”, eveniment ce se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie 2024, cu începere de la ora 17:30, la muzeul din localitatea, intrarea fiind liberă. Printre invitați se numără și oaspeți de onoare, cum ar fi descentenții familiei Dimitrie Cantemir. 
„Evenimentul în sine va avea ca temă și amprentă cetatea antică Romula, o localitate romană ridicată la rang de «municipium», ce s-a dezvoltat pe locul vechii așezări dacice Malva. Atât mărturia exponatelor din cadrul muzeului CLIPT Dobrosloveni, cât și cea a invitaților de onoare ai evenimentului, familia Nicorescu, descendentă a famileii Dimitrie Cantemir, și Gabriel Vlăduț, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, îi vor transpune pe cei prezenți, undeva în secolul al II-lea, din perioada războaielor de cucerire a Daciei. În acea vreme au fost trimise pe acest teritoriu mai multe legiuni romane cum ar fi: Legio XI Claudia şi Cohors I Flavia Comangenorum, pentru executarea unor lucrări cu caracter militar, adică apărarea teritoriului. Prezenţa acestor unităţi militare a fost atestată de castrul de pământ cu val de apărare, ce datează din anii 105 – 106 en, construit de romani pentru apărarea teritoriului cucerit”, anunță reprezentanții Primăriei Dobrosloveni.
Tot în invitația la acest eveniment, adresată de organizatori, se mai spune că prin organizarea teritoriului nou cucerit în timpul domniei împăratului Hadrian, au fost aduşi la Romula colonişti care, stabilindu-se pe locul fostului castru, au pus bazele aşezării civile: „Primii colonişti aduşi aici au convieţiut cu băştinaşii geto-daci, dar cu timpul populaţia locală a fost îndepărtată spre periferia aşezării, odată cu dezvoltarea urbanistică a oraşului, care cel mai probabil, cu prilejul ridicării sale la rangul de municipiu primea numele de Romula (mica Romă). Până la atribuirea oficială a acestui nume, se crede că a purtat numele de Malva, vechea denumire a aşezării dacice, care a existat pe locul unde s-a înălţat mai târziu Romula. Numele dacic ce avea o puternică rezonanță printre locuitori a fost preluat de așezarea romană nou întemeiată, el păstrându-se în memoria locuitorilor și după ce orașul a primit oficial denumirea de Romula. De aceea el este folosit mai târziu şi în titulatura provinciei Dacia Malvensis”.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți