3.6 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

A trecut în neființă profesorul Constantin Voinescu, cetățean de onoare al municipiului Slatina

- Advertisement -

Constantin Voinescu, profesorul de limba și literatura română care a predat la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina și căruia la începutul anului autoritățile locale i-au conferit distincția de „cetăţean de onoare” al municipiului reședință a județului Olt, a murit. Acesta era pensionar și a încetat din viață la vârsta de 80 de ani, vestea tristă din cursul zilei de sâmbătă venind ca un fulger pentru cei care îl cunoșteau.

Anunțul a fost făcut de istoricul Aurelia Grosu pe pagina sa personală de Facebook, pentru ca apoi și pe pagina de socializare a îndrăgitului dascăl să fie postate mesaje de condoleanțe.

„O veste incredibilă, tragică, neașteptată. Profesorul erudit, scriitorul spiritual și profund, omul vertical și exigent, generos, Constantin Voinescu, nu mai este printre noi! Ne veți lipsi în fiecare zi, dragă domnule Profesor! Dumnezeu să-l odihnească în lumea drepților!”, a scris Aurelia Grosu pe pagina de Facebook.

Conferențiar universitar doctor Victor Tița, director al Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Slatina din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, este unor dintre oamenii care au lăsat un mesaj de condoleanțe în memoria lui Constantin Voinescu: „S-a stins astăzi (sâmbătă n.r.), într-o zi care părea că-i zâmbește, Domnul Profesor Constantin Voinescu, un apropiat al sufletului meu… Cetățean de onoare al municipiului Slatina, Domnul Profesor este, mai ales, distins cetățean al sufletelor noastre, ale discipolilor, elevilor, oamenilor de cultură și de educație… Sunt cuprins de o mare tristețe știind că am pierdut un Om cu suflet mare ce își iubea Cetatea în care locuia, am pierdut o mare personalitate culturală, o personalitate complexă preocupată de cuvinte și ce pot ele artistic exprima, ca o căutare frenetică a Divinității! Știm, Domnule Profesor, că ați plecat acolo unde ‘la început a fost cuvântul, și cuvântul era la Dumnezeu…’. Dumnezeu să vă odihnească în pace și lumină! Sincere condoleanțe familiei și celor dragi!”.

Un mesaj de condoleanțe au transmis și reprezentanții școlii slătinene unde acesta a predat unui număr de ordinul sutelor de elevi.

„Constantin V O I N E S C U – Mutat pe o stea… A întrupat cuvântul dându-i sens magistral. A călătorit în patria limbii române preamărind virtuțile exprimării corecte. A scris despre ‘Noime și obârșii’, despre ‘Mai mult ca trecutul’ sau despre cotidianul influențat de trendurile comunicării scrise și vorbite. A publicat articole în reviste literare, cărți de poezie și proză. A iubit artele plastice și simbolistica culorilor. A crezut în rolul culturii și în promovarea acesteia prin scrierile însumate în revista de suflet “OltArt”. A mentorat elevii și a fost un model pentru profesori. Profesorul Constantin VOINESCU rămâne un reper pentru comunitatea ionesciană, un spirit critic și blajin deopotrivă, un profesionist, un om de onoare, cu principii și valori. Ne veți lipsi, domnule Profesor! Vom da LIKE gramaticii și vom citi cu bucurie rândurile pline de atâtea înțelesuri, fiindcă ați avut harul de a transforma timpul în nemurire”, a precizat conducerea Școlii „Eugen Ionescu”.

Constantin Voinescu s-a nãscut la Timișoara, la 6 martie 1944, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universitãţii din Timișoara, în 1967. Și-a început cariera didacticã la Bârla, în județul Argeș, publicând frecvent prozã în presa literarã. Din 1975 s-a stabilit la Slatina, unde a îndeplinit funcții de lider cultural.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți