-0.9 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Idolul antropomorf din aur, găsit la Ghimpețeni, analizat la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele

- Advertisement -

Idolul antropomorf sau reprezentarea soarelui din aur, piesa unicat descoperită într-o pădure din comuna Ghimpețeni la jumătatea lunii septembrie 2024, a ajuns să fie analizată de cercetători de la Institutul „Horia Hulubei” din Măgurele. Arheologul Florin Ciulavu, împreună cu George Smarandache, managerul Muzeului Județean Olt, au dus marți, 12 noiembrie, neprețuitul obiect cu o vechime de 5.000 – 5.500 de ani acolo pentru a fi verificat și a vedea toată istoria sa.

Cel care a găsit obiectul rar, care cântărește 20 de grame de aur, este Adrian Laurențiu Manea, un tânăr de 37 de ani, din comuna Nicolae Titulescu, șofer de tir de meserie, dar de mai bine de un an și jumătate și căutător de obiecte cu ajutorul unui detector de metale. Așa s-a întâmplat și cu idolul antropomorf din aur, pe care vânătorul de comori l-a găsit în pădurea din localitatea vecină, Ghimpețeni, care a aflat ce fel de piesă ar putea fi după ce a postat o fotografie cu ea pe o pagină de Facebook dedicată descoperirilor pe care le fac „detectoriștii”. Iar internauții i-au spus că ar putea fi o amuletă purtată de căpetenii. De aceea, piesa rară a ajuns la Muzeul Județean Olt, ai cărei reprezentanți au dus-o marți la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele, Ilfov, pentru a fi analizată și a se stabili exact ce reprezintă și de când datează.

„Idolul antropomorf din aur, descoperit la Ghimpețeni, județul Olt, de către domnul Adrian Manea, cu ajutorul unui detector de metale, a ajuns azi (marți, 12 noiembrie n.r.) la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ Măgurele. Spectaculoasa piesă, care datează din Eneolitic (cultura Gumelnița), foarte probabil unicat cel puțin pentru spațiul românesc, a fost supusă la patru tipuri de analize, iar după câteva ore de muncă rezultatele sunt pe măsura importanței sale. În viitor obiectul va fi publicat cu toate detaliile, însă până atunci mai este mult de lucru. Mulțumim colaboratorilor și prietenilor noștri de la IFIN-HH, și în primul rând lui Dragoș Mirea pentru munca depusă”, a declarat Florin Ciulavu, arheolog în cadrul Muzeului Județean Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți