12.3 C
Slatina
miercuri,20 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Acordarea primului ajutor, prioritate pentru paramedicii olteni. Ce spune Cătălin Stănciuleasa, asistent medical principal SMURD Olt, despre manevrele care se aplică în cazul unui pacient aflat în stop cardio – respirator

- Advertisement -

Sala de ședințe a sediului din Slatina al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, a găzduit în dimineața zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, începând cu ora 10:00, o conferință de presă în care au fost prezentate principalele activități desfășurate de inspectorat în domeniul primului ajutor. După prezentarea acestor informații, plutonier adjutant șef Cătălin Stănciuleasa, asistent medical principal SMURD Olt, a prezentat, pe scurt, manevrele care se aplică în cazul unui pacient aflat în stop cardio – respirator și modul de utilizare a defibrilatorului semiautomat.

Amfitrioni ai conferinței au fost colonel Adrian Tănase, inspector șef ISU Olt, căpitan Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt ISU Olt și paramedicul Cătălin Stănciuleasa.

„Subiectul de astăzi (miercuri n.r.) este unul care va rămâne tot timpul de actualitate și se referă la modul în care putem acționa în cazul unei persoane care a suferit un stop cardio – respirator. Stopul cardio – respirator poate apărea oricând, oriunde și mai ales la oricine. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio – respirator, dacă nu se acordă primul ajutor, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu aproximativ 10%. Șansele la viață ale victimei cresc cu aproximativ 50 – 70 la sută dacă manevrele de resuscitare și defibrilare automată sunt realizate în primele 3 – 5 minute de la instalarea stopului cardio – respirator. Pentru că fiecare dintre noi poate contribui la creșterea șanselor de supraviețuire a unei persoane care a suferit un stop cardio – respirator, instituția noastră desfășoară permanent activități de informare și instruire a populației în ceea ce privește acordarea primului ajutor de bază. Sesiunile de instruire au fost desfășurate pe timpul activităților organizate de instituția noastră cu ocazia zilelor de armă, de Ziua Copilului, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului la Dezastre, dar și la solicitarea unităților de învățământ, a instituțiilor publice sau operatorilor economici care și-au dorit ca angajații să cunoască manevrele de prim ajutor de bază. Programul de voluntariat ‘Salvator din pasiune’, care se desfășoară la nivel național, este o oportunitate prin care populația poate parcurge un curs de prim ajutor, cu durata de 40 de ore. Modulele de pregătire, fiind atât teoretice, cât și practice, se desfășoară sub coordonarea colegului nostru Cătălin Stănciuleasa, asistent medical principal SMURD Olt, și cu sprijinul paramedicilor și voluntarilor din cadrul ISU Olt. Programul ‘Salvator din pasiune’ se adresează tuturor cetățenilor care își doresc să parcurgă un curs de prim ajutor și au vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, până în acest moment fiind organizate 15 serii de pregătire. Ne bucurăm pentru interesul pe care populația în acordă acestui program de voluntariat, iar faptul că peste 300 de persoane au parcurs modulul de prim ajutor, cu durata de 40 de ore, poate ajuta la creștere numărului de persoane salvate în prespital. Un alt proiect desfășurat la nivel național este de pregătire a polițiștilor, jandarmilor și personalului CFR, în acordarea primului ajutor de bază. În urma sesiunilor de pregătire, care au o durată de 16 ore, au fost instruiți 632 de polițiști, 249 de jandarmi și 45 de lucrători CFR”, a declarat inspectorul șef al ISU Olt.

Potrivit căpitanului Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt, a explicat că obiectivele principale ale tuturor acestor cursuri constau atât în dobândirea deprinderilor pentru aplicarea diferitelor tehnici și manevre de acordare a primului ajutor, fără echipamente specifice, cât și în formarea deprinderilor de utilizare a defibrilatoarelor semiautomate.

„Acestea sunt principalele activități pe care ISU Olt le-a desfășurat în domeniul acordării primului ajutor de bază și ne reafirmăm disponibilitatea de a pune la dispoziția populației informații care pot fi esențiale în cazul unei persoane care suferă un stop cardio – respirator. De asemenea, susținem orice inițiativă care poate ajuta pacienții aflați în stare critică, pentru că misiunea principală a noastră este salvarea vieților omenești”, a adăugat colonelul Adrian Tănase.

Iar la finalul prezentării acestor date, Cătălin Stănciuleasa, paramedic SMURD Olt, a relatat în câteva cuvinte ce manevre se aplică în cazul unui pacient aflat în stop cardio-respirator, dar și modul în care se folosește defibrilatorului semiautomat. Concret, asistentul medical principal a prezentat manevrele de resuscitare cardio-pulmonare care se fac la un pacient adult, copil, sugar sau nou-născut. În câteva cuvinte, pompierul a spus că la un adult ce are nevoie de astfel de manevre se fac 30 de compresii toracale externe cu două ventilații, la un copil 15 compresii cu două ventilații, dar înainte se fac și cinci ventilații salvatoare, la un sugar sunt făcute 15 ventilații toracale externe cu două ventilații, iar la un nou născut se fac doar trei compresii cu o ventilație. Însă, la ultimele două categorii de pacienți, mai sunt facute și cele cinci ventilații salvatoare, dar și pufuri gură – gură – nas.

Prin efectuarea acestor manevre de resuscitare cardio – pulmonară, numărul de persoanelor din județul Olt salvate în prespital, în primele zece luni ale anului 2024, a fost de 12, în creștere cu un caz față de aceeași perioadă a anului trecut. Concret, potrivit paramedicului Stănciuleasa, anul acesta paramedicii olteni au reușit, prin manevrele de resuscitare efectuate, să repornească inima, în prespital, la un număr de 12 pacienți aflați în stop cardio – respirator.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți