Într-un comunicat de presă semnat de Cristina Florescu, directorul executiv al instituției, Agenția pentru Protecția Mediului Olt anunță primăriile din județ, dar și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, că au obligaţia de a asigura colectarea separată cel puțin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale.
Așadar, reprezentanți ai celor 112 primării ale unităților administrativ teritoriale din județ sunt obligate să asigure spații necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, acestea trebuind să fie puse la dispoziția comunităților. Oltenii trebuie să beneficieze, de asemenea, inclusiv de spații unde se pot debarasa, fără plată, inclusiv de saltele și mobilă.
„Autorităţile administraţiei publice locale la nivel de comune, oraşe şi municipii au obligația de a asigura spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, ţinând cont de reglementările urbanistice şi de cele emise de Ministerul Sănătăţii, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu și de a dezvolta în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor articolului 10, alineat 2, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 5 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă. Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare și pentru a facilita sau pentru a îmbunătăți pregătirea pentru reutilizare, reciclare și a altor operațiuni de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Operatorii economici care colectează şi/sau transportă deşeuri au obligaţia de a le verifica vizual dacă sunt separate corespunzător şi de a le prelua separat şi a nu le amesteca în timpul transportului cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Transportul deşeurilor se face numai cu autovehicule inscripţionate cu litera «D» la loc vizibil”, se arată în comunicatul APM Olt.
Zilele trecute chiar reprezentanții Primăriei orașului Corabia anunțau amplasarea containerelor inscripționate pentru colectarea deșeurilor textile în mai multe locații din urbea de la malul Fluviului Dunărea, respectiv la Spălătoria socială, din strada Nicolae Titulescu, nr. 70, Sala de sport „Lulu Stănescu”, de pe strada Carpați, și Societatea comercială Servicii Comunitare, situată pe strada Cezar Bolliac, nr. 25 B.
Oltenii care nu respectă legislația în vigoare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 40.000 lei la 60.000 lei, pentru persoanele juridice.