Statul român trebuie să facă mai mult pentru a explica ceea ce s-a întâmplat cu ocazia alegerilor prezidențiale de anul trecut și reacția instituțiilor statului față de afectarea integrității și legalității acestora, cu consecința afectării șanselor egale ale candidaților, a afirmat, sâmbătă, președintele interimar al Partidului Național Liberal, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
‘Noua administrație de la Washington proiectează o transformare rapidă a arhitecturii relațiilor internaționale și mediului de securitate. În fața acestor schimbări dinamice, România trebuie să se adapteze rapid și să își construiască o poziție solidă și proactivă’, a precizat el, conform unui comunicat transmis AGERPRES.
Liderul liberal subliniază că ‘stabilitatea internă este esențială pentru a putea găsi cele mai bune căi de a ne reprezenta și apăra interesele, rămânând ancorați în parteneriatele noastre euroatlantice, ca țară membră a UE și NATO’.
‘Păstrarea și prezervarea valorilor democratice și întărirea democrației reprezintă garanția libertății cetățenilor. Aceste valori au fost îmbrățișate de PNL încă de la fondarea sa, valori pe care nu le-a abandonat, în ciuda anilor de comunism și ateism traversați de România cu costuri istorice. Nu întâmplător, în urmă cu 10 ani, PNL a intrat în Partidul Popular European, partid care îmbrățișează la rândul său aceste valori’, arată ministrul.
Cătălin Predoiu a pledat astfel pentru alegeri libere și corecte.
‘Sunt convins că diplomația noastră formală și informală va găsi cele mai bune mijloace pentru a dezvolta acest demers de clarificare cu succes. Interesul nostru este în desfășurarea unor alegeri libere, corecte, integre, legale și transparente. Este important să protejăm democrația de orice formă de amenințări, discurs bazat pe ură și violențe. De asemenea, PNL va continua să susțină întărirea capacității de apărare a României, garanție importantă a securității noastre’, a precizat el.
Președintele interimar al PNL a subliniat importanța proiectelor SUA – România.
‘În același timp, în paralel cu proiectele noastre de dezvoltare bazate pe fonduri europene, este important să identificăm proiecte care pot fi reciproc avantajoase pentru SUA și România, așa cum am discutat cu ocazia întâlnirii pe care am avut-o anul trecut la Washington cu senatorul Marco Rubio, actualul secretar de stat al Departamentului de Stat, respectiv pentru dezvoltarea Parteneriatului strategic cu SUA’, a mai spus Cătălin Predoiu.
Vineri, vicepreședintele american J.D. Vance a acuzat aliații europeni ai SUA că cenzurează libertatea de exprimare și subminează valorile democratice, într-un discurs susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, au relatat agențiile Reuters, DPA și AFP, el criticând în acest sens poziția unui fost comisar european care a salutat decizia anulării alegerilor prezidențiale din România, decizie despre care Vance a spus că a fost luată ‘pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații’ și în urma unor presiuni externe.
‘Amenințarea de care mă tem cel mai mult pentru Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă tem este că amenințarea vine din interior: regresul Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu SUA’, a spus J.D. Vance. ‘Am fost uimit când un fost membru al Comisiei Europene a spus că i-a plăcut faptul că Guvernul României a anulat alegerile. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci probabil că se va întâmpla și în Germania, este ceva șocant pentru urechea americană. (…) Când vedem instanțele europene anulând alegeri și oficiali spunând că le vor anula pe altele, trebuie să ne întrebăm dacă trăim în standardele noastre înalte ale democrației. (…) De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valori democratice, trebuie să trăim respectându-le’, a indicat vicepreședintele SUA.
Decizia anulării alegerilor din România a fost luată ‘pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații’ și în urma ‘unei enorme presiuni din partea vecinilor continentali’, a remarcat vicepreședintele SUA.
‘Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătiți de o țară străină pentru publicitate pe internet, atunci înseamnă că ea nu este foarte puternică’, a adăugat J.D. Vance, adresându-se ‘prietenilor europeni’.