A devenit deja o tradiție ca la Brâncoveni, în Sămbăta lui Sân’ Toader, să aibă loc marea sărbătoare a „Încuratului Cailor”, iar în anul 2025 evenimentul ecvestru a ajuns deja la a XIV-a ediție. Stadionul din satul Mărgheni va deveni din nou neîncăpător pentru zecile de concurenți veniți din localitate, din alte comune ale județului Olt, dar și din alte colțuri ale țării, pentru a participa deja la consacratul concurs hipic, ci deja cunoscutele sale probe, cel mai frumos cal sau cel mai puternic armăsar.
Anul acesta, Primăria, Consiliul Local al comunei Brâncoveni şi Centrul Cultural Brâncoveni, sub patronajul Consiliului Judeţean Olt şi Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Olt, vor organiza manifestarea cultural artistică sâmbătă, pe 8 martie, cu începere de la ora 10:00. Chiar dacă momentan autoritățile locale au anunțat doar organizarea sărbătorii, cu siguranță aceasta nu va fi singura surpriză pe care o vor oferi comunității, având în vedere că în 2024 a avut loc și un spectacol folcloric cu artiști populari de renume ai țării, ce s-a încheiat cu un show de lasere și un grandios foc de artificii. Totodată, s-au premiat și cuplurile care în anul anterior au împlinit 50 de ani de căsătorie.
„Primăria, Consiliul Local al comunei Brâncoveni și Centrul Cultural Brâncoveni invită toți iubitorii de cai din județul Olt și din țară să participe la sărbătoarea populară ‘Încuratul cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni’. Comuna Brâncoveni păstrează această tradiție ce vine din negura timpului prin sărbătoarea populară ce a fost reînviată acum 14 ani în actualul format, și care este, fără doar și poate, cel mai mare eveniment ecvestru și de promovare a tradițiilor populare din Oltenia. Sărbătoarea populară ‘Încuratul cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni’ se desfășoară sub patronajul Consiliului Județean Olt și Centrului Județean de Cultură și Artă Olt și va avea loc sâmbătă, 8 martie 2025, începând cu orele 10:00, pe stadionul din satul Mărgheni, comuna Brâncoveni. Vă așteptăm cu drag!”, este anunțul pe care Ion Cheroiu, primar al localității oltene, la postat pe pagina sa oficială de Facebook.
Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, a precizat că acest obicei al încuratului cailor se mai păstrează și în comunele Osica de Jos, Cezieni și Vădăstrița, sporadic și în alte localități oltene, la pachet cu alte obiceiuri ale săptămânii Sân’ Toaderului.