Vernisajul expoziției organizate de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, închinată memoriei sculptorului și colecționarului oltean Nicolae M. Nica, întemeietorul muzeului sătesc din satul Chilia al comunei Făgețelu, a fost încă un bun prilej de promovare a valorilor cultural-spirituale ale județului Olt. Este al doilea popas al expoziției dedicate lui Nicolae M. Nica, acesta având loc marți, 6 mai 2025, la Muzeul Satului Bujoreni, județul Vâlcea, aceasta fiind parte a unui proiect inițiat de Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul CJCA Olt.
Parteneri în organizarea vernisajului expoziției au fost Muzeul de Istorie Olt, prin managerul George Smarandache, Claudia Balaș, șeful secției etnografie, și Mihaela Toader, custodele muzeului sătesc Nicolae M. Nica din Chilia, Muzeul de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, prin managerul Claudiu Tulugea, Muzeul Satului Bujoreni – Vâlcea, prin șeful de secție Ionuț Dumitrescu, Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Fotoclubul „Floarea de colț” Vâlcea, scriitorul și culegătorul de folclor vâlcean Tatian Miuță și reprezentanți ai presei locale și regionale care sprijină promovarea culturii din Oltenia. Panotarea expoziției a fost realizată de sculptorul și restauratorul Costel Țanea.
Nicolae M. Nica a fost membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, iar expoziția „Miracolul de la Chilia. Cioplitorul de gânduri”, organizată de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Muzeul Satului Bujoreni și Muzeul Județean de Istorie Olt, a cuprins o serie de lucrări de sculptură în lemn și os ale sculptorului Nicolae M. Nica, aflate în patrimoniul Muzeului Județean Olt, Secția Muzeul Sătesc Chilia – Făgețelu. De asemenea, expoziția a cuprins și fotografii reprezentând scene din viața artistului și lucrări ale sculptorului din localitatea din nordul județului, realizate de-a lungul timpului de Valeru Ciurea, consultant artistic al CJCA Olt.
„Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente dedicată creatorilor populari reprezentativi ai județului Olt, prin care Centrul Județean de Cultură și Artă Olt aduce un omagiu tuturor celor care și-au dedicat viața pentru ca meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile județului Olt să fie cunoscute în țară și în afara acesteia”, a declarat omul de cultură oltean Valeru Ciurea.