15.2 C
Slatina
marți,13 mai,2025

Ultimele Articole

Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spaţiile verzi şi amplasează aparate fitness

- Advertisement -

Gardurile bordurate ce delimitează spaţiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat şi în toate cartierele din oraş vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo.

Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmăreşte amenajarea, în următorii patru ani, în fiecare cartier, a unui microcentru civic, cu loc de joacă pentru copii, parc, bază sportivă.

„Îmi doresc ca în fiecare cartier să existe un microcentru urban. Asta înseamnă ca în fiecare cartier să existe un teren de sport, locuri de joacă moderne, un spaţiu verde ca un părculeţ, ca o grădină urbană, în care tinerii, vârstnicii să poată să stea. Ideea aceasta mi-a venit când la locul de joacă de la Şcoala 5, care este absolut senzaţional, au venit mai mulţi părinţi la mine şi mi-au zis ‘vă felicităm, noi venim tocmai de la Textilistului’ sau ‘noi venim tocmai de la Gară’ sau ‘noi venim tocmai de jos din oraş’. Şi atunci mi-am dat seama că nu este în regulă să se întâmple acest lucru şi că fiecare cartier trebuie să aibă în comunitatea respectivă un microcentru civic, care să cuprindă aceste condiţii de civilizaţie pentru locuitorii de acolo. Deci până la sfârşitul mandatului cu siguranţă va exista un microcentru civic în zonele din municipiul Slatina”, a spus Mario De Mezzo.

Prima zonă din care au fost înlăturate gardurile metalice de pe spaţiile verzi este cea de lângă strada Păcii, unde acum este permis accesul pe iarbă şi pe spaţiul verde şi au fost amplasate aparate fitness pentru vârstnici şi căţărătoare pentru copii. La fel se va întâmpla şi celelalte zone ale oraşului, etapizat, a susţinut primarul.

„În momentul în care intrăm într-un cartier şi facem anumite lucrări de modernizare a acelei zone, ne uităm şi la populaţia care locuieşte acolo. De exemplu, într-un anumit cartier, pe strada Păcii, unde marea majoritate este constituită din persoane vârstnice, în momentul în care am amenajat zonele verzi am inclus aparate de fitness special gândite pentru persoanele vârstnice, care nu sunt atât de greu de folosit, nu necesită un efort foarte mare, ci sunt gândite special pentru articulaţii mai îmbătrânite, pentru persoane care au nevoie să facă mişcare, dar nu un efort susţinut. În cartierul Eugen Ionescu, unde ştim că sunt preponderent tineri, vom pune aparate de fitness adaptate comunităţii restrânse în care intrăm şi intervenim. Sigur că nu-i uităm pe copii şi pe tineri. De exemplu, pe Păcii, unde toate aparatele de fitness sunt pentru seniori, am pus şi căţărătoare pentru copii, astfel încât şi copii să aibă activităţi”, a adăugat De Mezzo.

Primarul a menţionat că în aceeaşi zonă în care au fost înlăturate împrejmuirile metalice ale spaţiului verde şi au fost amplasate aparate pentru a susţine mişcarea în aer liber a fost complet reabilitat un loc de joacă pentru copii şi se lucrează la baza sportivă.

„Renovăm baza de sport de la Şcoala Nr. 5, care este de asemenea destinată persoanelor active şi am făcut un loc de joacă extrem de frumos şi modern, tot acolo în zonă, pentru copii. Deci încercăm să acoperim spectrul, însă ţinem cont de populaţia care locuieşte în acea zonă. În acelaşi timp, încercăm să împrospătăm oraşul, împrospătând zonele verzi, aducându-le din nou la viaţă şi renunţând la acele garduri metalice, care nu numai că erau vechi şi ruginite foarte multe dintre ele, dar dădeau şi un aspect extrem de neplăcut cartierului. Eu nicăieri în ţările civilizate pe unde am fost n-am văzut spaţiile verzi împrejmuite cu garduri, dimpotrivă, spaţiile verzi erau libere şi îmi doresc foarte tare ca în mandatul meu locuitorii municipiului Slatina să simtă că pot călca pe spaţiul verde şi în acelaşi timp să simtă că este şi responsabilitatea lor să aibă grijă şi să păstreze acest spaţiu verde”, a indicat edilul.

Mario De Mezzo a precizat că schimbările nu vor fi făcute „peste noapte”, ci va fi un proces de durată temporizat în funcţie de resurse.

„Este un proces de durată, pentru că lucrurile nu se fac peste noapte, Slatina este un oraş mare şi este destul de greu de acoperit, adică noi am început şi ne mişcăm, dar nu le putem face pe toate peste noapte. (…) În baza resurselor pe care le avem, trebuie să temporizăm efortul, astfel încât întreg oraşul să fie acoperit în cei patru ani de mandat”, a conchis primarul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți