Vizită de lucru în cursul zilei de marți, 27 mai 2025, a lui Ionel Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe Tronsonul 4 al Drumului Expres 12 Craiova – Slatina – Pitești, sector de drum ce leagă comuna Colonești, limita județului Olt cu județul Argeș, de municipiul Pitești.
Anunțul reprezentantului Guvernului României este că s-a început montarea grinzilor din beton pe prima deschidere a pasajului peste Autostrada 1 – Autostrada Craiova – Pitești.
Concret, este vorba despre ultimele lucrări de pe cei 12 kilometri rămași a fi finalizați din Tronsonul 4 al DEx 12.
„Sunt pe Tronsonul 4 Colonești – Pitești al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx 12), unde a început montarea grinzilor din beton pe prima deschidere a pasajului peste A1 – Autostrada Craiova – Pitești. Este vorba despre diferența de 12 kilometri de drum expres cuprinsă în continuare de la nodul rutier Albota până la nodul rutier de legătură cu Autostrada București – Pitești (A 1). Având în vedere mobilizarea foarte bună a antreprenorului, estimez ca termen de dare în trafic prima parte a sezonului estival. Reamintesc faptul că la sfârșitul anului trecut am dat în trafic parțial aproximativ 20 kilometri din cei 32 kilometri aferenți Tronsonului 4 cuprinși între Colonești și nodul rutier Albota”, a fost Ionel Scrioșteanu pe pagina sa oficială de Facebook.
Un prim lot din Tronsonul 4 al DEx 12, cuprins între Colonești și Albota, s-a deschis circulației rutiere, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce la sfârșitul anului 2023 a fost deschis traficului rutier pe Tronsonul 3, între comuna Valea Mare și comuna Colonești, limită cu județul Argeș, iar în 2022 au fost redate circulației ambele loturi ale Tronsonului 2, între orașul Balș, limita dintre județele Dolj și Olt, și municipiul Slatina – Drumul Național 65 – European 574, zona Valea Mare, care cuprind Centura orașului Balș și Centura municipiului Slatina.
Două tronsoane ale șoselei de mare viteză tranzitează Oltul
31,75 kilometri reprezintă distanța Tronsonului 3 al șoselei de mare viteză care tranzitează județul Olt, trecând prin unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești, până la limita județelor Olt și Argeș, acesta fiind inaugurat pe 23 decembrie 2023. Județul este tranzitat și de Tronsonul 2 al DEx 12, cu Loturile 1 și 2, care are o lungime de 39,85 kilometri, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65 – E 574. Acesta traversează localitățile Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi (Milcov), Slatina și Valea Mare. Dacă Lotul 2, care cuprinde și Centura ocolitoare a municipiului Slatina, a fost deschis la sfârșitul lunii iulie 2022, Lotul 1, între orașele Balș și Piatra Olt, care include Centura ocolitoare a orașului Balș, a fost inaugurat în luna aprilie a aceluiași an.
Constructor al ambelor sectoare de drum este Spedition UMB, însă echipele de muncitori ai aceleiași firme s-au ocupat și se ocupă în continuare și de realizarea lucrărilor de pe șantierul Tronsonului 4 al aceleiași șosele de mare viteză.
În total, DEx 12 Craiova – Slatina – Pitești este împărțit în patru tronsoane. Va avea o lungime totală de puțin peste 121 de kilometri și câte două benzi pe fiecare sens, fiind realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje, limita maximă de viteză admisă fiind de 120 de kilometri pe oră.
Valoarea estimată a întregii investiții este puțin peste 5,5 miliarde de lei, fiind finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Inițial, conform proiectului, lucrările la șoseaua de mare viteză ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul anului 2023, însă termenul de finalizare a fost devansat.