Proba scrisă din cadrul concursului naţional de Titularizare a avut loc acum o săptămână, pe 15 iulie, iar pe parcursul zilei de marți, 22 iulie, au fost afișate rezultatele inițiale. Notele obținute de candidații din județul Olt pot fi consultate de aceștia atât la sediul Inspectoratului Școlar Județean, cât şi online, pe site-ul oficial al examenului titularizare.edu.ro. Cei care sunt nemulțumiți de note și doresc să conteste rezultatul pot face acest lucru depunând solicitări pe parcursul zilei de marți, până la ora 21:00, dar și miercuri, 23 iulie, până la ora 12:00.
În privința rezultatelor la nivelul judeţului Olt, cele mai bune au fost obţinute de candidații care au susținut proba scrisă la disciplina Limba şi literatura română. Trei candidaţi din municipiul Caracal, orașul Balș și comuna Cungrea au luat nota 9,95, note mari fiind înregistrate și de candidați din Ghimpeţeni – 9,75, Curtişoara – 9,65, Tia Mare – 9,65, Movileni – 9,60, Corabia – 9,50, Slatina – 9,50, 9,20 și 9,10 şi Caracal – 9,25 și 9,20. Note peste 9 la Limba română s-au mai luat și de candidați din Bucinişu şi Fărcaşele.
Un candidat din municipiul Caracal a obţinut nota 9,20 la matematică, în timp ce la istorie s-a înregistrat un 9,30 de un candidat din municipiul Slatina. Iar un candidat din localitatea doljeană Drăgoţeşti a avut, de asemenea, o notă mare, de 9,40, la disciplina Educaţie socială.
În Olt, proba scrisă a examenului național de Titularizare ar fi trebuit susținută de 648 candidați înscriși, repartizați pe două centre de examen, și anume Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina și Liceul Tehnologic Metalurgic. Însă, doar 610 au trecut de proba practică, iar examenul scris avea să fie dat acum o săptămână doar de 510, numărul posturilor titularizabile fiind de 64.
Dar, pe lângă posturile complete cu viabilitate de cel puțin 4 ani, în județ mai sunt posturi complete cu viabilitate sub 4 ani şi posturi incomplete.
Potrivit Ministerului Educației Naționale, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învăţământ preuniversitar (sesiunea 2025) a constat în susținerea unei inspecții speciale la clasă sau a unei probe practice și, ulterior, a unei probe scrise.
Pentru a accede la statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.
După soliționarea contestațiilor depuse de candidații nemulțumiți de note, rezultatele finale se afişează la sediul ISJ Olt şi pe site-ul menționat mai sus pe parcursul silei de miercuri, 30 iulie 2025.
FOTO: Arhivă