32.8 C
Slatina
miercuri,23 iulie,2025

Ultimele Articole

ACoR Olt: „Oprirea finanțărilor prin Programul Național de Investiții ‘Anghel Saligny’ ar avea efecte devastatoare în județ”

- Advertisement -

Un număr de 89 de localități ale județului fac parte din Filiala Județeană Olt a Asociației Comunelor din România, iar primarii acestora, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Ilie Bolojan și miniștrilor din actualul Guvern, spun că nu sunt de acord cu oprirea finanțărilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, acest lucru urmând să aibă efecte devastatoare în județ.

De fapt, ACoR Olt a scris nu doar în numele filialei județene a asociației, ci în numele tuturor comunităților din Olt care, în ultimii ani, au făcut pași reali spre modernizare. „Nu prin sloganuri, ci prin proiecte concrete, muncă administrativă riguroasă și un parteneriat onest cu Guvernul României”, așa cum spune semnatarul scrisorii, respectiv Ilie Chitez, primar al comunei Bobicești și președinte al ACoR Olt.

Potrivit scrisorii, în Olt Programul „Anghel Saligny” înseamnă 157 de obiective de investiții în drumuri, apă şi canalizare, în 110 localități, majoritatea rurale.

„Acum, acest echilibru riscă să fie rupt. Oprirea finanțărilor prin Programul Național de Investiții ‘Anghel Saligny’ ar avea efecte devastatoare în județul Olt. Vorbim despre lucrări deja începute, despre angajamente asumate legal şi moral, despre investiții de care depind zeci de localități și sute de mii de oameni. În județul Olt, ‘Anghel Saligny’ înseamnă 157 de obiective de investiții în drumuri, apă şi canalizare, în 110 localități majoritatea rurale. Înseamnă 34 de localități care au primit aprobare pentru înființarea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Înseamnă lucrări esențiale şi nevoi fundamentale, nu terenuri în pantă. Înseamnă rețele de apă şi canalizare în sate care performează în agricultură, asfalt şi gaze în comune care atrag investitori. Înseamnă siguranță rutieră şi demnitate pentru mediul rural. Toate aceste proiecte nu sunt ambiții politice, ci răspund unor nevoi reale, de bază, lar prin ‘Anghel Saligny’ ele au primit, în sfârșit, un început de răspuns. Domnule prim-ministru, am fost prezenți la destule şedinţe cu primari din toate partidele, pentru a înțelege că problema nu este ideologică. Este administrativă, este umană, este una de viziune. Să tai finanțarea acestor proiecte înseamnă să spui unor comunități întregi că trebuie să mai aştepte. Cât? Încă o generaţie? Nu putem susține decizii luate fără consultare, fără dialog, fără respect pentru efortul din teritoriu. Pentru noi, tăcerea nu este o opțiune”, se arată în scrisoarea adresată de Filiala Olt a ACoR.

Concret, primarii olteni militează pentru satul românesc: „Pentru dreptul fiecărei comunități rurale la condiții decente de viață, la infrastructură, la dezvoltare. Cerem decizii echilibrate, care să nu discrimineze mediul rural. Cerem continuitate pentru proiectele începute, pentru că în spatele fiecărei investiții este o promisiune făcută oamenilor. Cerem ca vocea satului românesc să nu fie lăsată deoparte, iar dezvoltarea lui din nou amânată. De ce? Pentru că județul Olt a făcut progrese vizibile. Dar drumul nu e complet. Avem nevoie de parteneriat, susținere şi responsabilitate, nu de tăieri fără explicații și decizii impuse de sus în jos. Un județ puternic are nevoie de un sat conectat – cu infrastructură modernă şi servicii de calitate, care să ofere locuitorilor săi oportunități reale pentru un trai mai bun. Până la anunțarea acestor măsuri de austeritate, vorbeam despre dezvoltare durabilă, despre fonduri guvernamentale care susțin investiții esențiale, peste care veneau în completare fondurile europene: digitalizare, eficiență termică, costuri reduse la serviciile de bază, transport ecologic, şcoli dotate, infrastructură de sănătate modernă. Vorbeam despre dezvoltare durabilă, integrată concepte moderne de administrație care arată că primarii au viziune şi dezvoltă coerent, nu pe bucăți. Dumneavoastră, prin această decizie, riscați să ne întoarceți cu 20 de ani în urmă. Când asfaltam un kilometru de drum fără să știm când va veni următorul. Când trăgeam o conductă fără să ştim dacă şi când va curge apa prin ea. Domnule prim-ministru, cunoașteți foarte bine ce înseamnă administrația locală. Ați condus un municipiu (Oradea, județul Bihor n.r., ați condus un consiliu judeţean (Bihor n.r.). Știți cât de greu se obține finanțarea pentru un proiect şi cât de mari sunt aşteptările oamenilor. Tocmai de aceea, vă cerem să priviți această decizie nu din perspectiva cifrelor de la centru, ci din realitatea pe care o cunoașteți din interiorul administrației”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți