32.7 C
Slatina
vineri,25 iulie,2025

Ultimele Articole

Marius Oprescu, președintele CJ Olt, despre posibila stagnare a finanțării Programului „Anghel Saligny”: „Proiectele începute nu trebuie stopate!”

- Advertisement -

Posibila oprire a finanțării proiectelor derulate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este un subiect care a fost atins joi, la întrebările jurnaliștilor, și de Marius Oprescu, președintele Consiliului Județen Olt, la finalul ședinței extraordinare. Iar punctul de vedere clar al acestuia este: „Proiectele începute nu trebuie stopate!”

„În județul Olt, sunt 157 de proiecte pe ‘Anghel Saligny’, acționate de 110 UAT-uri. De asemenea, mai sunt 34 de proiecte de gaze, tot pe ‘Anghel Saligny’, dar sunt separate de ordinul inițial care s-a dat pe apă, canal și drumuri, la începutul Programului ‘Anghel Saligny’. Deci, în total, 157 plus 34 sunt toate proiectele pe care le au UAT-urile în județul Olt. Inclusiv Consiliul Județean face parte din aceste proiecte. Consiliul Județean are trei proiecte pe acest program de investiții în județul Olt, toate legate de drumurile județene.
Stadiile de implementare ale proiectelor sunt diferite. Iată, astăzi (joi n.r.), noi, de exemplu, acum am finalizat licitația pentru unul dintre ele. Luni vom avea o întâlnire politică în cadrul Partidului Social Democrat cu cei 25 de președinți de Consiliu Județean legat de ‘Anghel Saligny’. Noi, până luni, trebuie să avem o situație clară a tuturor proiectelor din județul nostru, astfel încât să putem veni cu un punct de vedere comun, în cadrul Coaliției legat de ‘Anghel Saligny’.
Proiectele începute nu trebuie stopate! Pe ‘Anghel Saligny’ nu mai sunt proiecte nici de stadioane, nici de săli de sport, nici de parcuri. Aici vorbim de proiectele esențiale de infrastructură: apă, canal, drumuri și gaze. Niciun proiect început nu trebuie stopat. Nu așa se procedează. Nu e corect! Să nu uităm că știți, e o vorbă pe care o spun de fiecare dată: și Ianca, și Topana și Făgețelu fac parte tot din România, tot din Uniunea Europeană și copiii de acolo și cetățenii de acolo merită să beneficieze de aceleași condiții pe care le au și la Oradea, și la București și la Cluj”, a declarat Marius Oprescu.

Președintele forului județean a mai spus că, „într-o altă ordine de idei, desființarea unui program cum e ‘Anghel Saligny’ grevează cetățeni ai României, din orice colț al țării, să beneficieze de infrastructura esențială”: „Nu vorbim de stadioane, nu vorbim de săli de sport, nu vorbim de parcuri sau mai știu eu alte lucruri care, în momentul de față, fiind într-un moment, totuși, de cumpănă financiară al țării, nu sunt esențiale. Vorbim de apă curentă, vorbim de canal, vorbim de drumuri sau de gaze… Pentru că, știți foarte bine, că e o problemă cu încălzitul în zona rurală, pentru că statul român, prin gestionarea pădurilor, nu-și mai permite să taie atâta lemn cât ar trebui să acopere necesitatea tuturor gospodăriilor din România care se încălzesc cu lemn de foc. Până nu facem aceste lucruri, nu cred că vorbim de un echilibru și o demnitate a statului că își respectă toți cetățenii în egală măsură. În al doilea rând, nici nu trebuie să fie macro-economist ca să știi că atunci când economia unei țări trece printr-un moment de criză, principalul motor al economiei sunt investițiile statului în infrastructură, iar noi oprim aceste investiții. Din ce vom încasa banii în perioada următoare și anul următor? Pentru că noi ne-am propus, într-un mod obtuz, doar să ne încadrăm într-o țintă de deficit. Cred că e o gândire obtuză să te încadrezi doar acolo, fără să ții cont ce vom face anul următor și de unde vom încasa impozite și taxe, dacă noi oprim exact ceea ce spune macro-economia, motorul relansării economice, investițiile statului în infrastructură”.

Jurnaliștii au ținut să-l întrebe și pe Opreacu și care este părerea primarilor despre reforma administrativă făcută de noua guvernare.

„Primarii, așa cum ați văzut, au și emis prin Asociația Comunelor din Județul Olt o scrisoare în care, în primul rând, sunt nemulțumiți de oprirea investițiilor. Sunt șantiere deschise, șantiere esențiale pentru dezvoltarea comunităților lor și, în același timp, șantiere care, dacă le închizi, e și greu să le conservi, ca lucrurile să rămână în regulă. Cine îți asigură garanții la o lucrare care a fost suspendată și urmează să îi dai drumul nu știu când, pentru că nu s-a spus exact când. Doar că se suspendă pe anul acesta. Faptul că va fi fiecare proiect analizat nu înseamnă neapărat că problema în momentul de față este rezolvată. Cu siguranță, este un pas înainte pentru că, dumneavoastră știți, e o vorbă, pe care tot un coleg de-al dumneavoastră mi-a spus-o, la un moment dat, că ‘doar boul rămâne consecvent, într-o anumită direcție’. E bine, când îți dai seama că ai greșit, să revii asupra unor lucruri și să încerci să le îndrepți. Știți că sunt primari care nu au problemă cu noile scheme de personal pentru că nu au avut niciodată angajații la maxim în schema de personal. Pentru că dacă ai oameni pregătiți, îți dozezi foarte bine treaba și reușești să-ți faci administrație cu un număr de personal mai mic. Astfel ei, făcând și economie la bugetul de salarii, să le rămână să mai facă și altceva în localitate decât să plătească salariile”, a mai subliniat președintele CJ Olt.

Oprescu a ținut să vorbească și despre sprijinul pe care Consiliul Județean îl va acorda UAT-urilor, în a doua jumătate a anului: „De fiecare dată, UAT-urile care solicită sprijinul Consiliului Județean nu se referă la cheltuielile de funcționare, pe care încercăm, la început de an, din acei 6% care ne sunt puși de către Guvern la dispoziție, să echilibrăm situațiile în localitățile respective. Ei solicită sprijinul pentru diverse probleme pe care le au, pentru că sunt în diverse stadii de implementare a unor proiecte pe fonduri europene și în general mai au nevoie de cofinanțare, pentru acele proiecte și mai ales proiectele care sunt pe final este esențial să poată asigure cofinanțarea ca să închidă proiectul că altfel ar risca să-l piardă. De asemenea, sunt și alte probleme… Așa cum știți, de-a lungul timpului Consiliul Județean se implică alături de primăriile unde apar anumite nevoi. Sunt localități cărora le-a luat foc căminul cultural și am încercat să fim lângă ei. Sunt localități cărora le-au luat foc școlile și am fost acolo… Au fost diverse evenimente neplăcute și, de fiecare dată, am fost alături de ei, astfel încât să reușim cât mai repede să punem acele lucruri care s-au întâmplat, din nou, pe picioare. Și de data asta, să știți, Consiliul Județean, din fondul de rezervă, va încerca să ajute localitățile care sunt la ananghie”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți