O alta conditie este aceea ca beneficiarii trebuie sa faca dovada ca detin doar bunuri de stricta necesitate. Autoritatile au intocmit si o lista cu bunuri ce nu sunt considerate de stricta necesitate, astfel ca cine are mijloace de transport precum autoturisme (in afara celor adaptate pentru persoanele cu handicap), autoutilitare, autocamioane cu sau fara remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, autobuze si microbuze nu poate beneficia de gratuitatea celor 5 mc de apa. Nici cei ce detin cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile in proprietate, inchiriere, concesiune sau in comodat, precum nici cei care au terenuri intravilane cu suprafete mai mari de 1.000 mp in zona urbana sau mai mari de 2.000 mp in zona rurala nu primesc apa fara bani. in aceasta situatie sunt si familiile cu 1-3 membri care detin terenuri extravilane exploatabile cu suprafata mai mare de 1,5 ha, ca si familiile cu peste trei membri care au in proprietate extravilane mai mari de 2 ha/suprafata.
Consumul de apa lunar a carui valoare se suporta din bugetul local este de 5 mc/persoana singura sau familie beneficiara, dar nu mai mult decat apa efectiv consumata, este textul unei noi modificari adusa actului normativ care consfinteste acordarea acestui drept.
Persoanele singure sau familiile care indeplinesc conditiile de acordare a respectivei gratuitati dar care au datorii la bugetul local pot beneficia de acest drept sub conditia intocmirii dosarului de insolvabilitate. Cei care beneficiaza de cei 5 mc de apa nu platesc nici contravaloarea serviciilor de canalizare si epurare aferente cantitatii primite cu titlu gratuit, costurile la acest capitol fiind suportate tot de la bugetul local.