2.3 C
Slatina
miercuri,27 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Directiile pentru cultura vor putea aplica amenzi

- Advertisement -

Potrivit Ordinului ministrului Culturii 2537/22. 08. 2011, reprezentantii DCPN Olt care vor putea aplica amenzi sunt Gheorghe Iorga (inspector superior) – in domeniul monumentelor istorice, Laurentiu Comanescu (consilier superior) – in domeniile patrimoniului mobil si siturilor arheologice si Catalin Andronachescu, cu responsabilitate pe monumentele de for public. Desi ministerul de resort a stabilit personalul imputernicit sa aplice sanctiuni, oamenii nu pot incepe noua activitate pentru ca nu au primit inca legitimatiile speciale si formularele proceselor verbale. Se vorbeste demult de o asemenea sarcina, de aceasta activitate. Baza legislativa exista demult, prin Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural mobil, OG 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national si Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, nu am avut pana acum normele de aplicare care sa ne confere la propriu calitatea de a aplica sanctiuni. Eu, de pilda, la controale aveam nevoie de Inspectoratul in Constructii si politie pentru aplicarea sanctiunilor. Acum asteptam sa primim legitimatiile si formularele proceselor verbale de contraventie. Noi am raspuns ministerului inca din martie anul acesta, cand am trimis datele privind persoanele desemnate pentru acest tip de activitate, a declarat ieri Gheorghe Iorga.

Eficacitate scazuta

Reprezentantii DCPN Olt pun la indoiala eficacitatea aplicarii sanctiunilor pentru ca, directiile pentru cultura neavand in schema de personal postul de jurist, atacarea proceselor verbale de contraventie in instanta va anula multe dintre sanctiuni. Directiile pentru Cultura nu au juristi, iar acest lucru ne creeaza din start un handicap in perspectiva activitatii de aplicare a sanctiunilor, pentru ca ne asteptam ca foarte multe amenzi sa fie atacate in instanta. Or, sa nu ai jurist care sa te apere in instanta, este lesne de inteles ca multe dintre procese pot fi pierdute. Unele institutii au juristi macar la nivel regional; poate ca vom avea si noi in viitorul apropiat asemenea posturi, presupun ca la demararea noii activitati s-a avut in vedere si acest punct. Altminteri, eficacitatea aplicarii de sanctiuni va fi, cred eu, foarte scazuta, sustine Gheorghe Iorga.

Sanctiuni

Amenzile prevazute de legislatia romaneasca care reglementeaza patrimoniul cultural sunt drastice. De exemplu, executarea de lucrari asupra unui imobil dupa declansarea procedurii de clasare sau asupra unui monument istoric, fara avizul Ministerului Culturii sau eliberarea autorizatiilor de construire sau de desfiintare pentru lucrari la monumente istorice in zonele protejate, fara avizul Ministerului Culturii ori al serviciilor deconcentrate atrag amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. De asemenea, incalcarea de catre proprietar sau de catre titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a obligatiilor prevazute de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice se pedepseste cu amenda de pana la 8.000 de lei. Potrivit legislatiei in vigoare, incalcarea dispozitiilor legale atrage, dupa caz, raspunderea civila, administrativa, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți