5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Un bărbat de 70 de ani și o femeie de 83 de ani, din Olt, au murit de gripă. Nu erau vaccinați

- Advertisement -

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au transmis marți, 23 ianuarie 2024, că în ultima săptămână au fost două persoane din județ care au murit după ce au fost diagnosticate cu gripă. Este vorba despre un bărbat de 70 de ani, din mediul rural, care nu era vaccinat antigripal, și de o femeie de 83 de ani, din mediul urban, care, de asemenea, nu era vaccinată împotriva gripei sezoniere.

Primul deces s-a înregistrat în data de 17 ianuarie, pacientul fiind cu cormobidități – fibrilație atrială, diabet zaharat tip II, insuficiență cardiacă congestivă, ce a avut rezultat pozitiv tip AH1 pdm09 și a primit tratament antiviral – Tamiflu, intubat.

Femeia de 83 de ani, care a ieșit pozitiv tot la virusul de tip AH1 pdm09, a murit în data de 22 ianuarie, pacienta fiind tot cu cormobidități – fibrilație atrială, hipertensiune grad III. Și aceasta a primit tratament antiviral – Tamiflu și a fost intubată.

Alte zece cazuri de gripă au fost înregistrate în perioada 15 – 21 ianuarie.

Totodată, la nivelul județului Olt s-au mai înregistrat săptămâna trecută 1.084 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 27 de internări, și 370 cazuri de pneumonii, cu 71 de internări, față de săptămâna trecută numărul îmbolnăvirilor fiind în creștere.

„Din cele zece cazuri de gripă, opt sunt femei și doi bărbați, iar trei sunt din mediul urban și șapte din cel rural. Au fost pacienți cu vârste cuprinse între 8 și 77 ani, astfel: 2 – 4 ani – două cazuri, 5 – 14 ani – un caz, 50 – 64 ani – patru cazuri, peste 65 ani – cinci cazuri, care s-au prezentat în serviciile specializate ale unităților sanitare cu paturi din Olt, cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul”, a declarat asistenta Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripă reprezentanții instituției sanitare recomandă oltenilor: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; folosirea batistei de unică utilizare; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți