De la prelucrarea lemnului la zootehnie
SC Anaforest SRL a fost infiintata in 24 septembrie 2008 de Karoly Puscas, unic asociat, cu sediul social stabilit in localitatea Zarnesti, pe strada Florilor, bloc 15, scara A, apartament 2, judetul Brasov, firma avand ca obiect principal de activitate taierea si rindeluirea lemnului. in 2010, societatea infiinteaza doua puncte de lucru: unul in municipiul Covasna, strada Gara Mare, numarul 1, unde Karoyz Puscas cumparase cu doi ani inainte un spatiu cu acte-n regula (contractul 1078 din 6 octombrie 2008) si un altul la Verguleasa, sat Valea Fetii, unde societatea cumpara doua hale de productie care pe vremuri apartinusera statului. Spatiul construit terenul aferent este cumparat de la SC Negorom SRL prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub numarul 935 din 22 iunie 2010. Punctul de lucru deschis aici are drept obiect principal de activitate cresterea ovinelor si caprinelor. Cum societatea s-a dezvoltat, patronul se retrage din functia de administrator incepand cu data de 19 mai 2011 si o investeste cu aceasta calitate pe o anume Camelia Ducariu din localitatea Rasnov, Brasov. Cum s-a ajuns de la capre si oi la cresterea si ingrasarea suinelor pentru comercializare nu stim. stim numai ca activitatea de la Verguleasa incepe in forta in data de 17 iulie 2011, cand firma demareaza popularea halelor cu porci. Tot in forta este incalcata si legea, pentru ca patronul Karoly nu obtinuse in prealabil autorizatie de mediu.
Localnici nemultumiti
Deci: porci multi, dejectii cu duiumul, s-au pomenit oamenii din sat ca nu mai pot respira in voie aerul pana nu demult curat. Au intrebat in stanga, au intrebat in dreapta si si-au dat seama ca la circa 300 de metri de casele lor a aparut peste noapte ditamai crescatoria de porci, adica exact in halele in care nu demult se prelucra lemn (afacere cu care se ocupa firma care a vandut spatiul societatii din Zarnesti). S-au plans pe ici, s-au plans pe colo si, daca au vazut ca pe plan local nu-i ia nimeni in seama, au sesizat Agentia pentru Protectia Mediului. Care, la randul ei, a anuntat Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu. Nestiind ca o firma din Brasov si-a deschis un punct de lucru in satul lor, oamenii au sesizat institutiile statului impotriva SC Negorom SRL, firma pe care o stiau ca prelucreaza lemnul. Ei se plangeau in sesizare ca afacerea cu porci crescuti la doar 300 de metri de locuinte reprezinta un mare pericol pentru sanatatea lor. Aceasta activitate de crestere a porcinelor este pentru satul nostru un focar de infectie din cauza mustelor si a mirosului care duce la disconfort pentru sanatatea cetatenilor. (…) Va rugam insistent sa luati toate masurile pentru a proteja mediul si populatia acestui sat, conform legilor in vigoare. Pe langa cele aratate mai sus dorim sa nu se tina seama de apartenenta politica din care face parte patronul acestei societati si sa se respecte legile, se arata in sesizarea care a luat si drumul Ministerului Sanatatii.
Modernizarea investitiei, un proiect la repezeala
Cand au auzit ca oamenii au sesizat institutiile de mediu, reprezentantii s-au grabit sa incropeasca un proiect de modernizare a investitiei. Asa s-a obtinut la minutcertificatul de urbanism nr. 126/17.08.2011 (la doua saptamani dupa ce localnicii au facut valuri si cu doar doua zile inainte de a sosi in control comisarii de mediu) pentru proiectul Modernizare doua hale suine la ingasat, cu instalatii pentru cresterea intensiva a porcinelor a cate 3.000 de locuri pentru cresterea porcilor la 30 kg. Cu toate acestea, evidenta nu a putut fi cocolosita. Imobilul apartinand S.C. ANAFOREST S.R.L. este amplasat la circa 567 m distanta fata de DJ 546 Slatina – Poganu, artera rutiera pe care sunt amplasate majoritatea locuintelor. Cea mai apropiata locuinta este situata la circa 338,81 m, fiind amplasata pe drumul de acces de la DJ 546 la S.C. NEGOROM S.R.L. in conformitate cu art. 7, alin. 1 si din OUG nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru instalatiile pentru cresterea intensiva a porcilor cu capacitate mai mare de 2.000 de locuri este obligatorie solicitarea si obtinerea autorizatiei integrate de mediu. Conform art. 12 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 3, alin. 1 din Procedura de emitere a autorizatiei de mediu, aprobata prin Ordinul MMDD nr. 1798/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitarea si obtinerea autorizatiei de mediu este obligatorie pentru cresterea porcinelor cu capacitate mai mate de 100 locuri.
S.C. ANAFOREST S.R.L. nu a solicitat autorizatie de mediu pentru activitatea de cresterea celor 2.000 porcine pe amplasamentul din comuna Verguleasa, sat Valea Fetii, jud. Olt, conform obligatiei stabilita de art. 94, alin. 1 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru ca a desfasurat activitati de cresterea porcinelor cu capacitate mai mare de 100 locuri – in sensul ca incepand cu data de 17.07.2011 a populat hala cu suprafata construita de 2.148 mp din cadrul imobilului situat in comuna Verguleasa, sat Valea Fetii, jud. Olt cu 2.000 de porcine – fara a solicita si obtine autorizatia de mediu, conform obligatiei stabilita de art. 94, alin. 1, lit. a din OUG nr. 195/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se sanctioneaza S.C. ANAFOREST S.R.L. cu amenda contraventionala in valoare de 30.000 lei conform art. 96, alin. 2, pct. 1 din OUG nr. 196/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare, se arata in raspunsul Garzii de Mediu la solicitarea Evenimentului de Olt.
Ce spun reprezentantii firmei
Cel care raspunde de administrarea complexului de porci, Vasile Popescu, sustine ca investitia de la Verguleasa este o buna afacere nu doar pentru firma, ci si pentru comunitate, oameni simpli si autoritati. El recunoaste ca activitatea de crestere a porcinelor nu este una curata, la propriu, dar spune ca nimic bun nu se realizeaza fara sacrificiu. Recunosc faptul ca in zona este miros, sunt muste, dar aceasta activitate nu este una curata, tot omul are in curte macar un porc si stie ce presupune cresterea acestor animale. Dar problema trebuie vazuta si din alt punct de vedere: investitiile de la Verguleasa presupun locuri de munca pentru multi oameni; avem cu totul 152 de angajati. Apoi, societatea plateste comunitatii locale taxe si impozite. Tot ce pot spune este ca unii oameni se impotrivesc acestei investitii din rautate. De altfel, oameni ale caror nume se regasesc pe acea sesizare catre APM si Ministerul Sanatatii mi-au spus mie ca ei nu au semnat acea hartie. in spatiul in care functionam noi a functionat, pana in 1990, un mare complex de porci al carui director eram eu. Am facut tot posibilul sa conserv instalatia si cladirile si am reusit – complexul este in picioare, nu a ajuns o simpla ruina ca cel de la Caracal. Or, acum aici se poate face o treaba foarte buna si pentru societate si pentru oameni. Sincer, eu nu-i pot intelege pe cei care se opun investitiei, a spus ieri Vasile Popescu.
Procedura ca procedura, dar aerul ramane irespirabil
Odata cu demararea proiectului de modernizare a investitiei initiate in afara legii, SC Anaforest SRL a solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului si declansarea procedurii pentru obtinerea autorizatiei de mediu, depunand in acest sens la APM notificarea 8635/18.08.2011. Dupa ce a aplicat amenda de 30.000 de lei, Garda de Mediu a dispus cateva masuri extrem de generale din care se poate intelege orice. De pilda, ca la Valea Fetii aerul ramane greu respirabil si in lunile urmatoare, pentru ca, desi pornita ilegal, activitatea va continua. De ce, cu ingaduinta cui si in interesul caror oameni – intr-un numar viitor.