6 C
Slatina
vineri,29 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Boss-ul de la Teleconstructia ia terenul de sub Muzeul de Etnografie

- Advertisement -

Prima bucata de teren, de 550 mp, a fost restituita mostenitorilor Roxana Anemari Deleanu, Elisabeta Deleanu si Maria Alexandra Deleanu in 2005, prin dispozitia presedintelui de atunci al Consiliului Judetean Olt, Marin Ionica. Tot atunci mostenitorii Delenilor luau si cladirea pe care muzeul o folosea ca spatiu pentru expozitii. Restituirea s-a facut in baza unui document din care reiesea dreptul familiei Deleanu asupra bunurilor imobile din strada Ionascu, nr. 73. Atat aveau in documente, terenul de 550 de metri patrati, atat au putut dovedi ca li se cuvine, atat au primit la momentul respectiv, sustin reprezentantii Consiliului Judetean. Ulterior, trei dintre mostenitori ii cesioneaza afaceristului Corneliu Paraschivescu cotele parti asupra drepturilor litigioase privind imobilul din strada Ionascu. si, cum, necum, Corneliu Paraschivescu obtine restul de 2.820 mp din totalul de 3370 mp, cat ar fi detinut familia Deleanu in strada Ionascu, totul la capatul unui lung proces cu comisiile judeteana si locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata. in prima faza Corneliu Paraschivescu pierde, dar la recurs se petrec minuni si, prin Sentinta civila 321/2008 a Tribunalului Olt, ramasa definitiva si irevocabila, recurentul Paraschivescu obtine, in contradictoriu cu Prefectuira Olt, reconstituirea dreptului de proprietate solicitata in baza Legii 247/2005. Reconstituirea dreptului de proprietate au mai solicitat-o si cativa mostenitori ai familiei boieresti, dar au pierdut. Acest din urma proces a amanat decizia Consiliului Judetean de a restitui terenul, iar incheierea lui in defavoarea mostenitorilor a grabit pasii prin care Consiliul va restitui noului proprietar bucata de teren de 2.820 mp. Reconstituirea dreptului de proprietate nu avea temei legal, au spus juristii Prefecturii. Instanta a spus altceva, astfel ca alesii judetului au aprobat joi proiectul de hotarare prin care terenul din strada Ionascu trece din proprietatea publica in cea privata, pentru a putea fi restituita lui Corneliu Paraschivescu.

Afaceri ratate cu Consiliul Judetean

Dupa ce boss-ul de la Teleconstructia a castigat in instanta reconstituirea dreptului de proprietate, Paraschivescu a incercat sa smulga bani grei de la Consiliul Judetean in 2008, propunandu-i sa mentina terenul si spatiile muzeale in regim de chirie contra sumei de 500 de milioane lei vechi. A fost refuzat. in 2009, noul proprietar incearca sa vanda Consiliului totul pentru suma de 850.000 de euro si din nou este refuzat. Pentru ca imobilul din strada Ionascu nu mai face obiectul nici unui litigiu in instanta, Consiliul Judetean se vede obligat sa restituie terenul, pentru ca exista riscul ca proprietarul sa ceara despagubiri pentru neutilizarea terenului care ii apartine. Potrivit hotararii Consiliului Judetean, predarea-primirea imobilului se va face pe baza de protocol incheiat in conditiile legii intre Consiliu si domnul Paraschivescu Corneliu in 15 zile de la data adoptarii actului normativ, sustine Miruna Sarghie, de la Cabinetul Presedintelui CJ Olt.

Obiecte ingramadite

Mii de obiecte apartinand Sectiei de Etnografie din strada Ionascu vor fi ingramadite in sediul Muzeului Judetean, cel mai probabil in biroul directorului sau in cateva birouri ale angajatilor. Toata aceasta poveste ne prinde cam nepregatiti. Muzeul va intra, dupa cum se stie, anul viitor in reabilitare generala, asa ca trebuie sa gandim bine situatia. Singurele spatii care ofera siguranta si conditii de conservare sunt biroul meu, cu tot cu secretariat, sau, la etaj, cateva birouri ale angajatilor. in spatiile folosite pentru expozitii nu putem depozita nimic decat daca renuntam la expozitii (si avem deja programate astfel de manifestari) si se pun usi pentru siguranta obiectelor. Situatia este delicata, iar noi speram ca mutarea obiectelor sa fie amanata un timp, dar asta tine de eventuala intelegere a Consiliului Judetean cu proprietarul. Varianta chiriei nici nu poate fi luata in calcul, dar o pasuire – da. Oricum in prezent se cheltuie vreo 7.000 de lei lunar numai cu paza obiectelor de etnografie depozitate in strada Ionascu, la care se adauga cheltuielile cu intretinerea. Cu banii astia punem la punct spatii corespunzatoare aici, in sediul muzeului. Problema este timpul prea scurt, declara directorul muzeului, Laurentiu Gutica.

Cine este proprietarul

Noul proprietar al terenului familiei Deleanu din strada Ionascu, Corneliu Paraschivescu, este directorul general al SC Teleconstructia SA Bucuresti, infiintata in 1954 ca intreprindere subordonata Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor, privatizata dupa 1990 si unde Paraschivescu detine peste 52% din actiuni, respectiv 94.282 actiuni. SC Teleconstructia SA este specializata in activitati de telecomunicatii prin retele cu cablu si are peste 650 de angajati. Nascut in 1950, in comuna Dor Marunt, judetul Calarasi, Corneliu Paraschivescu este un cunoscut al fetelor bisericesti, inclusiv din Olt, pentru marinimia de care da dovada atunci cand se pune problema daniilor pentru lacasurile de cult. Firma pe care o conduce de pe pozitia de actionar majoritar a ramas cu un patrimoniu bogat de pe vremea cand societatea era de stat, detinand zeci de cladiri si terenuri in Bucuresti, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Tg. Jiu, Ramnicu Valcea, Baile Olanesti, Cluj Napoca, Oradea, Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Tg. Mures, Alba Iulia, Piatra Neamt, Suceava, Iasi, Bacau, Ploiesti, Pitesti, Timisoara, Resita Hunedoara, Galati, Braila, Soveja (Vrancea), Constanta, Brasov, dar si la Slatina, pe strada Panselelor, la numarul 2. Toate aceste imobile au fost trecute, ca aport in natura, in capitalul social al unei alte societati puite in 2010, SC Teleconstructia Lucrari Generale SA, la care societatea-mama detine peste 99% din actiuni, iar o mica parte revine lui Paraschivescu. Anul trecut, SC Teleconstructia SA a inregistrat un profit brut de 576.271 de lei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți