Emil Moț, primar al municipiului Slatina, a fost invitat în seara zilei de vineri, 10 mai 2024, al emisiunii „Ora de educație” de la postul local de televiziune Olt TV, moderată de Ovidiu Gherghina, care a vorbit despre lansarea trotinetelor electrice în localitate, începând de duminică, 12 mai, cu sprijinul companiei de ridesharing Bolt, însă a adus în discuție și serviciul de biciclete de închiriat care va fi implementat printr-un proiect cu fonduri europene.
Trotinetele o să fie în diferite locuri ale urbei, acolo unde au stații, iar slătinenii le pot lua de acolo cu un card sau cu telefonul, existând o aplicație în acest sens ce va fi folosită pentru a fi închiriate.
„Am încercat să venim și cu o alternativă, chiar dacă este un operator privat, de a aduce la Slatina trotinete electrice. Aceste companii multinaționale, cum este și aceasta care a venit la Slatina, lucrează numai și numai după numărul de locuitori, pentru că trebuie să facă și ei un anumit profit, dacă nu este rentabilă investiția, ei nu vin. Am reușit cu greu, ca duminică, la ora 11:00, în Parcul Tineretului și, cu această ocazie, invit slătinenii, să deschidem serviciul de trotinete. Această companie vine cu trotinete electrice și le pune la dispoziția slătinenilor de închiriat, este o alternativă la tot ce înseamnă mașinile noastre personale. Este vorba despre micromobilitate. La această variantă pe care noi am reușit să o aducem la Slatina, avem și o altă variantă tot de micromobilitate, cu biciclete de închiriat pe care Primăria municipiului Slatina le va pune la dispoziție slătinenilor printr-un proiect pe fonduri europene. Din punctul meu de vedere, tot ce înseamnă parte de mobilitate, atât prin biciclete, cât și prin trotinete a fost atinsă. Trotinetele vor fi în diferite locuri în municipiul Slatina, Zahana, Parcul Tineretului, Esplanadă, acolo vor fi stațiile de unde le vom putea lua, cu un card sau cu telefonul, va fi o aplicație ca să poată fi folosită această trotinetă electrică. Adică, folosim aplicația, ne plimbăm până unde avem nevoie, putem să o lăsăm oriunde, pentru că această companie are un serviciu de colectare și de reîncărcare, de preferat ar fi să le lăsăm în locurile special amenajate de către această companie, dar putem să le lăsăm și în fața blocului, undeva unde să nu încurce circulația bicicletelor, pietonală sau circulația mașinilor. Ele sunt dotate toate cu GPS”, a declarat Emil Moț, primar al Slatinei.
Pe lângă cele două servicii, respectiv cel cu trotinete electrice și cel cu biciclete de închiriat, Slatina are deja funcțional și un serviciu de transport public în comun, toate autobuzele Loctrans fiind electrice și nepoluând aerul din localitate. Iar toate trei fac parte din strategia pe care municipalitatea o are pentru ca Slatina să fie un oraș verde, locuitorii săi având în acest sens variante pentru a circula pe arterele urbei fără a mai avea nevoie de autoturismele lor personale.