2.3 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Ceata de călușari din localitatea doljeană Dăbuleni a câștigat ediția 53 a Festivalului internațional călușăresc de la Caracal

- Advertisement -

În seara zilei de duminică, 30 iunie 2024, s-a tras cortina și peste ediția cu numărul 53 a Festivalului internațional de folclor „Călușul Românesc”, desfășurat pe parcursul ultimelor trei zile în municipiul Caracal. Festivitatea de premiere și Gala laureaților au avut loc la Teatrul de Vară, aceeași locație, dar și Platoul Administrativ și Parcul „Constantin Poroineanu”, fiind și zonele în care s-a desfășurat concursul propriu-zis la care au participat zeci de ansambluri folclorice din Olt și alte județe ale țării, precum și multe cete de călușari. Misiunea juriului a fost una grea, mulți participanți fiind foarte buni, însă la final a fost desemnat și marele câștigător al trofeului, acesta fiind Ceata de călușari din localitatea doljeană Dăbuleni.

Iar vătaful călușarilor din Dăbuleni este nimeni altul decât Dumitru Șotorog, cel care în urmă cu mai puțin două săptămâni a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj confirmând acest lucru.

„Trofeul Festivalului Internațional de Folclor «Călușul Românesc», ediția a 53-a de la Caracal, Olt, merge la Ceata de călușari de la Dăbuleni, Dolj, vătaf Dumitru Șotorog, Tezaur Uman Viu 2024, prestigioasă titulatură acordată de Comisia pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Felicitări lor și o mare satisfacție pentru Centrul Creației Populare Dolj, instituția care a realizat dosarul de candidatură! Felicitări organizatorilor de la Caracal, Primăria și Consiliul Local și Centrul Cultural Municipal «Radu Șerban»!”, au transmis reprezentanții instituției culturale doljene la scurt timp după ce s-a anunțat marelui câștigător al Festivalului internațional călușăresc de la Caracal.

Iar Ansamblul de călușari „Romanați” al Centrului Cultural Municipal „Radu Șerban”, al cărui coregraf este maestru Cristi Velea, a fost doar la un pas de a câștiga trofeul festivalului de la Caracal, având în vedere că anul acesta a obținut premiul I.

Pe lângă formațiile invitate, au fost și recitaluri ce au fost susține la ediția din acest an de Constantin și Cosmin Gaciu & Taraful Iancu Jianu, precum și de ansamblurile folclorice din Macedonia, Bulgaria, Serbia și Bosnia.

Sursă foto: Centrul Creației Populare Dolj și Adrian Mareș – Facebook

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți