Poliţiştii Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, și sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, au pus în executare sâmbătă, 27 iulie 2024, trei mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Slatina, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru activități ilegale cu materiale pirotehnice. În total, în urma acestora s-au găsit nu mai puțin de 1.700 kilograme de articole pirotehnice ce erau deținute ilegal.
Descinderile au avut loc la două domicilii ale unui slătinean de 32 de ani acuzat de comiterea unor operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, dar și la o firmă.
„În fapt, mandatele de percheziție, dispuse de către Judecătoria Slatina, au fost efectuate la două locuințe ale unui bărbat cercetat pentru «orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept» și una la sediul unei societăți comerciale, administrată de către acesta, unde ar fi avut loc activitatea infracțională. Din cercetări, a reieșit faptul că un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din municipiul Slatina, ar fi deținut articole pirotehnice, deși avea suspendat dreptul de a desfășura activități cu astfel de materiale, din luna iunie a acestui an. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, un telefon mobil, înscrisuri care privesc posibila activitate infracțională a bărbatului, precum și aproximativ 1.700 de kilograme de articole pirotehnice de diferite categorii (P1, T1, F1-F4)”, a declarat subinspector Cosmin Lupu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Pentru efectuarea perchezițiilor domiciliare, suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul de Operațiuni Speciale Olt.
Polițiștii olteni mai arată că cetățenii care desfășoară orice operațiuni cu articole pirotehnice constituie infracțiune și riscă să fie amendați sau să facă pușcărie.
„Precizăm faptul că, pe parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Inspectoratul de Poliție Județean Olt reamintește cetățenilor că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, mai spune reprezentantul IPJ.