- Advertisement -
Ne mai despart doar câteva zile până când începe anul școlar 2024 – 2025, iar instituțiile de învățământ par a fi tot mai bine pregătite ca studiile să se desfășoare în condiții cât mai normale. Multe dintre unitățile școlare au fost reabilitate și modernizate și în tot mai puține toaletele nu mai funcționează în curte, în condiții insalubre, ci în interiorul acestora.
Aceasta este situația la această dată, potrivit datelor transmise de Mariana Gheorghe, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Olt. Sunt totuși 26 de unități de învățământ din județ unde elevii vor fi relocați în alte spații, având în vedere că în acestea este încă șantier.
„Avem o deschidere de an școlar aticipă, întrucât sunt multe unități de învățământ unde încă se lucrează pentru renovare. Este vorba de 26 de instituții școlare care vor fi relocate în alte spații. Vorbim de Voineasa, Osica de Jos, Morunglav, Găneasa, Teslui, Schitu, Vâlcele, Tătulești, Sârbii Măgura, Bircii (orașul Scornicești n.r.), Mihăești, Corabia, Orlea, în municipiul Caracal avem două unități de învățământ, Slătioara, Dobrosloveni și Bucinișu, precum și Liceul Tehnologic Drăgănești Olt. Cu toate acestea, împreună cu autoritățile locale, s-au făcut eforturi pentru ca elevii să aibă locații conforme din toate punctele de vedere pentru deschiderea noului an școlar. Din totalul unităților de învățământ și a corpurilor de clădiri, 90% dintre ele au grupurile sanitare în interiorul imobilelor. 73 la sută din unitățile de învățământ, la fel corpuri și structuri, sunt alimentate cu apă din rețeaua publică, 66%, chiar 67% au și apă caldă, iar 44 la sută dintre ele sunt conectate și la rețeaua publică de canalizare. Deci, s-au făcut eforturi în ultimii ani, este adevărat se putea și mai bine, dar sperăm ca până la 1 ianuarie și cele 26 de unități în care încă se lucrează să crească procentul unităților de învățământ, care au toate condițiile necesare”, a declarat Mariana Gheorghe pentru PTV Oltenia.
Anul acesta școlar începe și cu manuale noi pentru elevii din clasele primare și gimnaziale.
„În ultimele două săptămâni, pentru clasele I – VIII, au fost distribuite peste 67.000 de manuale, deci vorbim de sută la sută manuale în unitățile de învățământ. La clasa a VII-a au fost manuale care nu au venit în totalitate, dar până la sfârșitul lunii septembrie vor primi totți elevii manuale. Iar pentru clasele de liceu sunt în curs de distribuire, astăzi (luni, 2 septembrie n.r.) când vorbim, cred că în jur de 70% au fost distribuite”, a adăugat inspectorul școlar adjunct.
Potrivit Prefecturii Olt, în ultima săptămână, adică în perioada 26 – 30 august, la nivelul județului Olt, a acționat Comisia Mixtă de verificare a modului pregătirii unităților de învățământ preuniversitar pentru deschiderea în bune condiții a anului școlar 2024 – 2025 și respectarea normelor de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor.
„Inspectoratul Școlar Județean Olt a monitorizat, prin inspectorii de zonă, modul prin care unitățile de învățământ realizează demersurile necesare și execută lucrările care se impun pentru fiecare unitate de învățământ, în vederea creării condițiilor optime pentru începerea noului an școlar. Din coroborarea informațiilor și a datelor colectate de către inspectorii școlari, se remarcă efortul unităților de învățământ și al autorităților locale pentru a se realiza igienizarea și reparațiile necesare în spațiile școlare, cât și înaintarea documentațiilor necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru aproape toate spațiile de învățământ, pentru desfășurarea în condiții optime a procesului intructiv-educativ în anul școlar 2024 – 2025”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției Guvernului României în teritoriu.
- Advertisement -