4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Șeful Biroul pentru Imigrări Olt: „Peste 2.600 de străini au stat în județ, în primele opt luni ale acestui an”

- Advertisement -

Comisarul Ionuț Cristian Matea, șeful Biroului pentru Imigrări Olt, a susținut joi, 19 septembrie 2024, o conferință de presă la sediul Poliției Olt, în cadrul căreia a prezentat rezultatele obținute de polițiștii biroului în primele opt luni ale acestui an. Potrivit cifrelor oficiale, în această perioadă s-au emis 933 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 378 de avize de angajare în muncă. Potrivit cifrelor prezentate, polițiștii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru puțin peste 2.600 de persoane, cetățeni din state terțe și europeni, cei mai mulți dintre străini fiind din India, Sri Lanka, Turcia, Nepal, Vietnam, Italia, Germania și Spania.

„În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada amintită, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 2.601 de persoane, dintre care 2.272 de străini din state terțe și 329 din state ale Uniunii Europene/SEE/CH. Cei mai mulți provin din India – 358, Sri Lanka – 339, Turcia – 326, Nepal – 264, Vietnam – 260, iar majoritatea celor din Uniunea Europeană sunt din Italia, Germania și Spania”, a spus comisarul Matea.

Potrivit informațiilor furnizate de acesta, principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei.

Iar ca urmare a aprobării dreptului de ședere, polițiștii de la Imigrări Olt au emis 933 de permise de ședere, față de 838 în aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 916 (821 în 2023) pentru ședere temporară și 17 (17 anul trecut) pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 23 de certificate de înregistrare, față de 36 în perioada similară anului trecut, și trei cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH, față de cinci în primele opt luni ale anului 2023.

„În perioada analizată, au fost înregistrate 457 (1.060 în 2023) de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 378 (față de 615 în aceeași perioadă a anului trecut) de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 79 (445 în anul 2023) de cereri au fost respinse”, a mai spus șeful Biroului de Imigrări Olt.

Sursa citată a mai slus că s-au înregistrat două invitații pentru cetățenii din state terțe, acestea fiind aprobate. Polițiștii de imigrări au mai înregistrat și o cerere privind reîntregirea familiei cu cetățeni din starte terțe, aceasta fiind avizată.

„Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Olt, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației”, a adăugat comisarul Ionuț Matea.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, Biroul pentru Imigrări a organizat 19 acțiuni de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale cinci străini. Dintre aceștia, doi provin din Serbia, doi din Republica Moldova și unul din China. De asemenea, oamenii legii au emis nouă decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală – patru, refuzarea prelungirii dreptului de ședere – una, ca urmare a anulării dreptului de ședere/revocare viză de intrare – patru.

„Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de doi cetățeni străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și cinci ani, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 194 din 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a completat șeful Biroului pentru Imigrări Olt.

În perioada analizată a fost emisă și o decizie de returnare sub escortă ca urmare a intrării străinului pe teritoriul României în perioada de interdicție dispusă anterior.

Totodată, polițiștii de la Imigrări au aplicat 65 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 48.800 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor Ordonanței Guvernamentale 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Inspectoratul General pentru Imigrări a îmbunătățit și a crescut eficiența sistemului informatic în anul 2024, astfel avizele de angajare în muncă și detașare, în prezent pot fi emise în sistem electronic, semnate cu semnătură electronică calificată și transmise solicitanților către adresa de e-mail comunicată, fără a mai fi necesară prezența acestora la ghișeu în vederea înmânării.
Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu.
Printre cele mai importante modificări legislative aduse cadrului legal în cazul avizelor de angajare în muncă, este faptul că termenul de valabilitate al adeverinţei cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, a crescut la 90 de zile anterior depunerii cererii”, a subliniat comisarul Ionuț Cristian Matea de la Biroul pentru Imigrări Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți