Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin esenţiale pentru a fi pregătiţi în meseriile viitorului şi ne fac mai puternici şi mai încrezători în faţa schimbărilor, a scris, sâmbătă, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, pe pagina de Facebook a ministerului de resort, cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei.
„Profesorii sunt cei care ne îndrumă primii paşi, plantând seminţele cunoaşterii şi pasiunii pentru dezvoltare. Dar educaţia nu se opreşte odată cu terminarea şcolii. Fiecare zi este o nouă oportunitate de a învăţa ceva nou, de a ne perfecţiona şi de a deveni mai buni în ceea ce facem. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale sprijină această evoluţie prin programe care încurajează învăţarea continuă, creşterea competitivităţii şi adaptabilităţii forţei de muncă. Într-o lume în care schimbările economice şi sociale sunt inevitabile, adaptabilitatea şi educaţia continuă devin esenţiale pentru a fi pregătiţi pentru meseriile viitorului. Educaţia continuă ne menţine deschişi la noi idei, ne face mai puternici şi mai încrezători în faţa schimbărilor”, a subliniat Bucura Oprescu.
Ziua Mondială a Educaţiei este marcată în fiecare an, pe data de 5 octombrie, începând din anul 1994. Aceasta a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”, care, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.
În România, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie), începând din 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, în urma unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de către ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de către cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”).