-2.7 C
Slatina
duminică,24 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Rata anuală a inflaţiei va coborî la 3,7% în primul trimestru din 2025, dar va urca la 4,5% în trimestrul II

- Advertisement -

Rata anuală a inflaţiei va coborî la 3,7% la sfârşitul primului trimestru din 2025, dar va urca la 4,5% la finele trimestrului II, urmând să coboare la 3,8% la finalul trimestrului III şi la 3,5% la sfârşitul trimestrului IV al anului viitor, conform Raportului asupra inflaţiei, din noiembrie 2024.

„Rata anuală a inflaţiei IPC va înregistra un trend general de scădere pe parcursul intervalului de proiecţie, însă în prima parte a acestuia vor fi consemnate fluctuaţii ale indicatorului (similar perioadei recente), ulterior ritmul dezinflaţiei fiind anticipat să încetinească semnificativ. În structură, inflaţia de bază este prognozată în reducere graduală, chiar lentă pe termen mediu, în timp ce componentele exogene vor imprima profilul volatil la nivel agregat al indicelui IPC din prima parte a intervalului, în principal ca urmare a unor efecte de bază. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei se va plasa la 4,9 la sută în decembrie 2024, va atinge la finele anului viitor limita superioară a benzii de variaţie a ţintei (3,5 la sută) şi va coborî la 3,3 la sută la orizontul proiecţiei (septembrie 2026)”, se spune în Raport.

Comparativ cu prognoza din Raportul asupra inflaţiei din luna august, rata anuală a inflaţiei IPC se situează la valori mai ridicate pe tot intervalul proiecţiei, în special până în trimestrul III 2025.

„La sfârşitul anului curent, ajustarea este de 0,9 puncte procentuale, în principal pe seama evoluţiilor mai nefavorabile pe segmentul alimentelor, îndeosebi grupa LFO (ca efect al condiţiilor meteorologice adverse), dar şi cea a alimentelor procesate, la care se adaugă revizuiri ascendente ale dinamicii preţurilor la energie electrică şi tutun. În a doua parte a intervalului proiecţiei, inflaţia headline este uşor revizuită în sus (cu 0,1 puncte procentuale, atât în decembrie 2025, cât şi la orizontul prognozei anterioare, iunie 2026). Balanţa evaluată a riscurilor
sugerează posibile abateri în sus ale inflaţiei de la traiectoria proiectată în scenariul de bază, în special în cazul materializării unor noi şocuri adverse de natura ofertei”, se menţionează în document.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți