Hotelurile din România nu sunt obligate să aibă camere speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, a declarat marţi Mihai Panciu, consilier la Oficiul de Autorizare a Turismului din cadrul Direcţiei Generale a Turismului – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la o conferinţă despre turismul accesibil.
„Nu sunt obligatorii. Este la alegerea operatorului economic de a face, în cadrul structurii de primire turistică, două, trei, patru sau cinci camere destinate persoanelor cu dizabilităţi, cu tot ceea ce cuprinde aceasta: grupul sanitar, acces, rampă în cameră, uşile pentru acces”, a explicat Mihai Panciu.
El a precizat că un criteriu suplimentar, dar neobligatoriu, pentru acreditarea unităţilor hoteliere este existenţa unor spaţii destinate persoanelor cu dizabilităţi. „Hotelierul, operatorul economic, dacă simte nevoia, va face astfel de spaţii, nu îi putem obliga. Se punctează, de asemenea, şi la pensiuni, dar într-o măsură mai mică, existenţa acestor spaţii. Într-adevăr, am văzut foarte puţine astfel de camere”, a mai spus consilierul de turism.
Potrivit reprezentantului MEAT, în România, la toate unităţile hoteliere, un criteriu minim obligatoriu la clasificare este existenţa rampei de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.
Workshop-ul „AccessibleEU România – Orizonturi favorabile incluziunii: Turismul accesibil şi Actul european privind accesibilitatea (24-WS-RO-01)”, care a dezbătut problema turismului accesibil şi implicaţiile Actului european privind accesibilitatea transpus integral în legislaţia română prin Legea nr. 232/2022, a fost organizat la Bucureşti de European Accessibility Resource Centre AccessibleEU cu sprijinul Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).