Spre deosebire de variantele propuse de reprezentantii institutiei academice, potrivit carora Academia fie ia imobilul in proprietate, dar il lasa in administrarea CJ Olt, pe cheltuiala acestei institutii, fie preia casa cu tot cu patrimonial muzeal, fie o preia goala si o inchide, partea CJ a propus ca obiectivul muzeal sa fie preluat de institutia academica, dar sa ramana in administrarea judetului in conditiile unui parteneriat financiar. Totul ar urma sa fie cuprins intr-un protocol de colaborare, in lumina caruia Academia sa se implice financiar in restaurarea si conservarea imobilului, sa suporte, pe principiul contributivitatii egale, cheltuielile privind salarizarea personalului angajat si paza obiectivului si sa se implice, alaturi de Muzeul Judetean Olt, in organizarea Zilelor Nicolae Titulescu. De asemenea, protocolul mai prevede ca institutia de la Bucuresti si Consiliul Judetean sa constituie o comisie format din istorici, restauratori si conservatori care sa elaboreze un proiect thematic de amenajare muzeistica a imobilului. Pe de alta parte, Muzeul Judetean ar urma sa puna la dispozitie personal specializat pentru functionarea muzeului, asigurand partea sa de alocatii bugetare si sa elaboreze un plan de management pe urmatorii patru ani pentru obiectivul muzeistic. in urma discutiilor, reprezentantii Academiei au renuntat la pozitia inflexibila de inchidere a respectivului asezamant cultural, propunand variante de colaborare. Delegatia Consiliului Judetean si-a manifestat dorinta mentinerii actualului statut al Casei memoriale Nicolae Titulescu, cu conditia asumarii de catre proprietar a unui protocol de colaborare in administrarea casei memoriale pe principiul contributivitatii financiare egale. Deocamdata s-a trecut intr-o prima runda de negocieri de la pozitii ireconciliabile la o atitudine de analiza si armonizare a pozitiilor exprimate de fiecare dintre parti. Urmeaza ca Academia Romana sa-si prezinte punctul de vedere prin redactarea unui document oficial care sa consfinteasca o viitoare formula de administrare. Exista solutii si dorinta de rezolvare a incertitudinilor, iar acest lucru este cel mai important. Avem speranta ca acest asezamant cultural de o importanta vitala pentru judetul Olt va exista si in continuare, a declarat Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt si vicepresedinte al Fundatiei Europene Titulescu.
Donata Academiei Romane in 1940 de Nicolae Titulescu, impreuna cu alte bunuri imobile, casa marelui diplomat din comuna care astazi ii poarta numele a fost confiscata abuziv de regimul comunist in 1948 si data in grija Ministerului Agriculturii. Dupa 1989, casa si terenul au ramas in grija primariei, iar mai tarziu imobilul a fost preluat de Consiliul Judetean, ca bun al domeniului public, si administrat de Muzeul Judetean Olt. Potrivit lui Laurentiu Gutica, pe parcursul a trei decenii, Consiliul Judetean si Muzeul Judetean Olt au cheltuit sume importante pentru consolidarea si restaurarea acestui obiectiv (monument istoric de categorie A). Pentru astfel de lucrari, in perioada 1996-2001 au fost cheltuiti peste 200.000 lei, iar in perioada 2001-2011, mentinerea in circuitul public muzeal national a asesamantului a costat bugetul judetului peste un million de lei.
Academia nu a respectat termenul de predare-preluare
Dupa 10 ani de procese in instanta, Academia Romana a reintrat in posesia imobilului si a terenului aferent. Laurentiu Gutica a tras imediat un semnal de alarma in legatura cu faptul ca obiectivul cultural ar putea fi inchis de noul proprietar din lipsa de fonduri. si, intr-adevar, desi termenul limita de predare-primire a fost 24 decembrie, reprezentantii Academiei nu au contactat autoritatile judetului pentru a stabili de comun acord cum va fi administrata pe viitor casa. Primele discutii au fost de bun augur. Vedem viabil un parteneriat de administrare intre Academia Romana si Consiliul Judetean Olt avand ca axa fundamentala principiul contributivitatii financiare egale in administrarea Casei Memoriale <