2.2 C
Slatina
marți,4 februarie,2025

Ultimele Articole

Olt: Suprafaţa de pădure a judeţului a crescut cu peste 1.600 de hectare, prin împăduriri făcute de Direcţia Silvică

- Advertisement -

Suprafaţa de acoperită cu păduri a judeţului Olt a crescut în ultimii 20 de ani cu peste 1.600 de hectare, pe terenuri degradate din sudul judeţului, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Olt, instituţia care a efectuat împădurirea.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt, George Vîle, a explicat, pentru AGERPRES, că terenurile degradate împădurite în ultimii 20 ani în sudul judeţului, în zonele Ianca şi Grojdibodu, necesitau reconstrucţie ecologică, iar procesul de împădurire a fost îngreunat de inundaţiile provocate de Dunăre în 2006.

George Vîle a menţionat că terenul degradat, în suprafaţă de 1.622 hectare, a fost preluat de Direcţia Silvică Olt în perioada 2002 – 2003, de la Agenţia Domeniilor Statului, pentru împădurire şi introducere in fondul forestier naţional.

Terenul degradat a fost arondat Ocolului Silvic Corabia, fiind constituite trei perimetre de ameliorare (Ianca I – 645,8 hectare, Orlea – Grojdibodu – 402,2 hectare, Inca II – 547 hectare), pe care au început împăduriri cu stejar, cer, gârniţă, plopi indigeni, plop euramerican, glădiţă, salcâm, salcie şi cenuşer.

Din cauza inundaţiilor provocate de Dunăre în localităţile riverane în anul 2006, majoritatea plantaţiilor înfiinţate înainte de revărsarea apelor s-au uscat, fiind necesară recalcularea indicatorilor investiţiei pentru finalizarea proiectelor, a explicat Vîle.

„După aprobarea recalculării indicatorilor tehnico-economici în comisiile tehnico-economice de la nivelul RNP şi minister, s-au continuat lucrările de împădurire, şi prin eforturile colegilor noştri de la Ocolul Silvic Corabia, s-a închis starea de masiv pentru o suprafaţă de 574 ha în anul 2015, iar pentru 1048 ha, starea de masiv s-a închis în anul 2018. Ce înseamnă stare de masiv închisă? Înseamnă că din acel moment, plantaţia devine pădure şi nu mai este necesară intervenţia personalului de specialitate cu plantare de puieţi pentru a înlocui puieţii uscaţi, adică obiectivul a fost îndeplinit”, a declarat George Vîle.

Prin împădurirea celor trei perimetre cu terenuri degradate din sudul judeţului Olt, investiţie ce s-a ridicat la 24,7 milioane lei, suprafaţa fondului forestier naţional a crescut cu 1.622 de hectare, a subliniat George Vîle.

Reprezentatul Direcţiei Silvice Olt a menţionat că în fiecare an instituţia are un program de împăduriri, refaceri, completări şi regenerări naturale ale fondului forestier, iar în 2025 sunt planificate împăduriri pe 308 hectare, în campania de primăvară urmând să aibă loc împăduriri pe o suprafaţă de 100 de hectare.

Pentru împăduririle din primăvara acestui an vor fi folosiţi aproximativ 142.000 de puieţi forestieri.

„În campania de primăvară avem planificate împăduriri integrale pe o suprafaţă de 18 hectare, completări pe o suprafaţă de 51 de hectare şi refaceri pe o suprafaţă de 31 de hectare. Se vor folosi 142.000 de puieţi forestieri cu o valoare totală de 295.000 de lei. În marea lor majoritate puieţii forestieri utilizaţi sunt produşi în pepiniera proprie de la Ocolul Silvic Corabia, iar în cazul în care necesarul la anumite specii nu este realizat, completăm cu puieţi de la alte pepiniere din cadrul Romsilva. În funcţie de condiţiile staţionale şi de de vegetaţie, se vor folosi puieţi forestieri de stejar pedunculat, gârniţă, cer, plop euramerican, plop alb, plop negru, salcie şi salcâm. Suprafeţele cele mai mari se vor împăduri în partea de sud a judeţului, la Ocolul Silvic Corabia”, a spus George Vîle.

Aproximativ 10% din suprafaţa judeţului Olt este acoperită cu păduri, iar raportând suprafaţa de pădure la numărul de locuitori, media din judeţul Olt este de 0,11 hectare pe locuitor, mult sub media naţională de 0,26 hectare pe locuitor şi de cea europeană de 0,33 hectare de pădure pe locuitor.

Suprafaţa totală de pădure din judeţul Olt este de 54.834 hectare, dintre care 48.844 hectare sunt administrate de Direcţia Silvică Olt, celelalte fiind păduri proprietate particulară.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți