0.1 C
Slatina
joi,13 februarie,2025

Ultimele Articole

Olt: Cazurile de diabet înregistrate în judeţ, în creştere cu peste 6% în ultimul an

- Advertisement -
Cazurile de diabet au crescut în judeţul Olt anul trecut faţă de anul 2023 cu peste 6%, o posibilă explicaţie fiind faptul că tot mai mulţi pacienţi sunt testaţi pentru valorile glicemiei în cabinetele medicilor de familie şi, în funcţie de rezultate, efectuează apoi investigaţiile necesare pentru un diagnostic corect, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor (CM) Olt, Mihai Ungureanu.

„O primă explicaţie pentru această creştere, nu numai anul trecut, dar şi în 2023, este că pacienţii se testează mai mult, efectuează mai multe investigaţii medicale şi în baza analizelor şi consultaţiilor de specialitate sunt diagnosticaţi cu diabet. Mulţi medici de familie efectuează teste de glicemie pacienţilor şi în funcţie de rezultate îi îndrumă spre analize specifice”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Mihai Ungureanu.

În judeţul Olt, în anul 2024, au fost trataţi 21.359 de pacienţi cu diabet, numărul pacienţilor fiind cu 1.300 mai mare faţă de anul 2023, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, la solicitarea AGERPRES.

Totodată, în 2023 au fost cu 1.600 mai mulţi pacienţi cu diabet faţă de anul 2022.

În contextul numărului mare de bolnavi, a crescut şi finanţarea Programului naţional de diabet, în anul 2024 suma alocată fiind de peste 48,5 milioane lei, cu 4,3 milioane mai mare faţă de anul 2023.

„În anul 2024, în cadrul Programului naţional de diabet, pe lângă medicamentele specifice, 16 pacienţi beneficiari de pompe de insulină au obţinut gratuit seturi de materiale consumabile pentru pompele de insulină, iar pentru 15 s-au decontat atât materialele consumabile pentru pompele de insulină, cât şi senzorii de monitorizare continuă a glicemiei. Dacă în anul 2023 pentru 52 de pacienţi beneficiari de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei au fost finanţate şi materiale consumabile pentru respectivele sisteme, în anul 2024 această finanţare a fost acordată pentru 92 de pacienţi”, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea.

Bolnavii de diabet au beneficiat anul trecut şi de analize în valoare de peste 55.000 lei pentru evaluare periodică prin dozarea hemoglobinei glicozate.

Reprezentantul CAS Olt a mai punctat că de tratamentele specifice pentru diabet beneficiază atât persoanele asigurate, cât şi cele care nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse dar prezintă această afecţiune.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți