21.7 C
Slatina
sâmbătă,21 septembrie,2024

Ultimele Articole

Cimitirul-monument istoric de la Pietris ar putea deveni obiectiv turistic cu bani de la Ministerul Culturii

- Advertisement -

Pana la realizarea unui centru de atentie spre si dinspre care sa misune turistii, sunt cativa pasi importanti de facut pe care angajatii CJCPCT i-au enumerat ieri in cadrul unei conferinte de presa. in primul rand, obtinerea finantarii de la Ministerul Culturii este conditie primordiala. Ar urma apoi, potrivit declaratiei directorului CJCPCT, Florian Dumitrescu, identificarea crucilor lucrate traditional, restaurarea si conservarea lor. Ar urma infiintarea unui atelier in care tinerii sa deprinda si sa duca mai departe mestesugul executarii vestitelor cruci, etapa in care se va pune mare pret pe implicarea celor patru mesteri batrani din sat, din care numai unul sau doi mai lucreaza astfel de obiecte crestine cu un specific aparte. Tot un obiectiv final ar fi crearea unei expozitii permanente la Pietris care, promovata adecvat, sa atraga turisti. Odata asigurata finantarea, pasii propusi nu sunt lesne de parcurs. Acolo va fi nevoie de o restaurare extraordinar de complexa, dar castigul ar fi pe masura. Pentru ca, in comparatie cu cimitirul vesel de la Sapanta (Maramures – n.r.), la Pietris exista un specific propriu. Pentru organizarea obiectivului turistic, l-am putea aborda pe Octavian Ciocsan de la Craiova, cel care a restaurat si cimitirul de la Sapanta, a spus Dorin Teodorescu, seful Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Olt.

Primul pas – un miliard de lei vechi

Daca Ministerul Culturii ar aproba finantarea proiectului, costurile ar ajunge la circa cinci miliarde de lei vechi, mare parte din bani urmand a fi cheltuiti pe lucrarile de restaurare. Capitol la care, spune Valeru Ciurea, referent in cadrul CJCPCT, institutia care demareaza proiectul va negocia cu fiecare restaurator in parte pentru a obtine un pret mai bun din punct de vedere economic. Deocamdata, prin proiectul celor de la CJCPCT se solicita un miliard de lei vechi, urmand ca ministerul sa asigure ulterior alte transe de finantare. Partea de cofinantare ar ajunge pana la 10 – 15% din valoarea totala si ar urma sa fie pusa la bataie de institutia responsabila cu sprijin de la Consiliul Judetean.
Angajatii CJCPCT au demarat lucrul la documentatia care ar urma sa fie depusa la ministerul de resort in cursul lunii martie, astfel ca, in eventualitatea aprobarii finantarii, executia proiectului sa poata fi demarata in luna iunie, potrivit informatiilor furnizate de George Smarandache, cel care se va ocupa de scrierea proiectului.

Variante

Cei de la CJCPCT pastreaza, daca finantarea va intarzia sa apara, si alte variante. Valeru Ciurea sustine ca o actiune de informare a cetatenilor din Baldovinesti asupra valorii si oportunitatilor pe care crucile din lemn le au ar trebui sa aiba efecte asupra oamenilor in ceea ce priveste conservarea cimitirului. Am luat deja legatura cu autoritatile locale si cu preotul satului pentru gasirea unor solutii prin care zona sa fie conservata si protejata. Ne gandim la extinderea cimitirului. O varianta ar fi ca oamenii care planteaza o cruce din piatra sau marmura sa puna si o cruce din lemn lucrata de mesteri. Le vom imparti pliante cu informatii legate de importanta locului si ne-ar putea sprijini si Episcopia Slatinei si Romanatilor. Sfintia sa episcopul Sebastian ne-ar putea sprijini prin organizarea unei slujbe arhieresti in cadrul careia sa le vorbeasca oamenilor, sa incerce sa-i sensibilizeze in legatura cu acest subiect, a mai spus Valeru Ciurea.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți