14.7 C
Slatina
marți,1 aprilie,2025

Ultimele Articole

Proiect privind modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din Slatina, finanțat din fonduri europene, finalizat de Primărie

- Advertisement -

În calitatea sa de beneficiar, Primăria Slatina anunță finalizarea implementării proiectului „Modernizarea, eficientizarea, extinderea sistemului de iluminat public și reabilitarea instalațiilor electrice din municipiul Slatina”, încheiat cu Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice și Administrației, în calitate de autoritate de management, prin Agenția pentru Dezvoltare Regionalã Sud – Vest Oltenia, în calitate de organism intermediar pentru Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Detalii despre această investiție au fost prezentate joi, în sala de ședințe a Companiei de Apă Olt, de Mario De Mezzo, primarul Slatinei, dar și de cei care au sprijinit la implementarea acestui proiect în urbea reședință a județului Olt – Cristiana Șerban, manager public în cadrul Primăriei Slatina, și Alin Militaru, consilier fonduri europene.

Proiectul a fost finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritarã 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat Public.

Obiectivul general al proiectului a constat în creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructura sistemului de iluminat public din municipiul Slatina concomitent cu reducerea emisiilor de CO2 (dioxid de carbon) în regiune.

„Obiectivele specifice ale proiectului au constat în: reducerea consumului anual de energie primarã cu 392,2 kWh/an, aferent infrastructurii de iluminat public în municipiul Slatina, prin modernizarea și dezvoltarea acestuia; scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (CO2) cu 52,12%, aferent infrastructurii de iluminat public în municipiul Slatina, prin modernizarea și dezvoltarea acesteia. Rezultatele obținute în urma implementării proiectului: consumul de energie finală în iluminatul public/GWh: 0,359 GWh; scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public (kWh/an) – 2025: 392.912,00 KWh/an; scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2): 91,895 tone CO2/an. În final, proiectul are un puternic impact asupra dezvoltării locale și consumului de resurse primare, inclusiv nivelul emisiilor de CO2 provenite din iluminat, care s-a manifestat prin faptul că scăderea consumului de energie primară și a cantităților de emisii CO2/an a depășit valorile din contractul de finanțare rezultând o îmbunătățire mai mare decât cea preconizată. Astfel, nivelul de iluminare mediu a ajuns la 13,66 lx (față de 10 lx propus prin cererea de finanțare), nivelul de luminanță medie menținută minimă este de 1,179 cd/m (față de ținta din cererea de finanțare de 0,6 cd/m), 1.234 corpuri de iluminat noi, 16,5 km de rețea de iluminat modernizată și eficientizată, 191 de stâlpi instalați și o centrală fotovoltaică de producere a energiei electrice având output de 3 kW”, se arată într-un comunicat de presă remis de municipalitate.

„Suntem la conferința de presă de închidere, la finalizarea proiectului ‘Modernizarea, eficientizarea, extinderea sistemului de iluminat public și reabilitarea instalațiilor electrice din municipiul Slatina’. Un proiect pe fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 20 milioane de lei. Ca să nu fiu acuzat că mă mândresc cu proiectele fostei administrații, vă voi spune că este un proiect gândit, demarat și făcut de fosta administrație, în municipiul Slatina. Așa s-a nimerit să se finalizeze în mandatul meu. Orice proiect european, care aduce bani în Slatina, din punctul meu de vedere, este un plus pentru municipiu. Colegii mei, doamna Cristiana Șerban, manager public al municipiului Slatina, care coordonează biroul de proiecte europene, și colegul meu, domnul Alin Militaru, este managerul acestui proiect. Dumnealor știu să vă spună mult mai multe despre acest proiect. Și cred că este corect din partea mea, fiind un proiect moștenit, nu gândit de mine, să-i las pe dumnealor să spună mai multe lucruri despre proiect și despre utilitatea lui pentru oraș”, a declarat edilul De Mezzo la început de conferință.

Concret, valoarea totală a proiectului a fost de 22.930.594,44 lei, cea a finanțării nerambursabile fiind de 22.169.110,40 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de 19.228.310,04 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național a fost de 2.940.800,36 lei și valoarea contribuției proprii a municipiului Slatina la cheltuielile eligibile a fost de 452.430,82 lei.

Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 1 decembrie 2017 – 31 martie 2025.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți