Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marţi, o investiţie de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal şi instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare şi prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraş.
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a precizat pentru AGERPRES că fondurile pentru acest proiect au fost obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar investiţia se va concretiza în realizarea unui sistem de iluminat pietonal inteligent pe principalele străzi din municipiu şi la treceri de pietoni, cât şi montarea şi integrarea a 10 bănci smart în zonele centrale ale oraşului.
Pe străzile prevăzute în proiect (Aleea Florilor, Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, str. Centura Basarabilor, str. Arcului, str. Arinului, str. Popa Şapcă, str. Mânăstirii, str. Sergent Major Dorobanţu Constantin, str. Ştrandului, Aleea Bradului, Aleea Castanilor, Aleea Lămâiţei, Aleea Cireşului, Aleea Plopilor, Aleea Rozelor – Tronson 1, Aleea Rozelor – Tronson 2, str. Zmeurei şi str. Basarabilor) iluminatul pietonal va avea funcţii de adaptare a intensităţii luminoase, astfel încât se va amplifica fluxul luminos atunci când pietonii intră în zona de detecţie a senzorilor de mişcare.
Totodată, atunci când nu se va mai detecta mişcare, se va reduce fluxul luminos, iar pietonii care se pregătesc să traverseze vor putea fi detectaţi de la o distanţă de maximum 15 metri. În zona trecerilor de pietoni se detectează mişcarea pietonilor, a bicicliştilor, a motocicliştilor şi a maşinilor şi luminile sunt în stand-by când nimeni nu traversează.
„Prin amplasarea de mobilier smart se are în vedere crearea unui spaţiu public cu o calitate urbană crescută care să contribuie la caracterul de promenadă al zonei. Se are astfel în vedere realizarea unei reconfigurări spaţiale prin ambientarea zonei cu mobilier urban de calitate, cu design personalizat şi racordat la tehnologii inteligente moderne, ca interfaţă în sprijinirea sau reglementarea diferitelor activităţi urbane specifice respectiv şedere şi relaţionare, prin dispunere singulară sau grupate, cu elemente tehnologice inteligente (de exemplu: încărcarea unităţilor portabile), dar şi de informare prin intermediul panourilor de care dispune banca”, se menţionează în proiectul aprobat de Consiliul Local Slatina.